Testsúlycsökkentés és alakformálás a spában

Testsúlycsökkentés és alakformálás a spában

A spa világa, egész koncepciója viszonylag új jelenség az európai szépségpiacon. Színes, változatos, sokarcú, állandó fejlődésben lévő területet ez, amely sok vonatkozásban áthatja és formálja a szépségipar más területeit is. A hatás kölcsönös: az orvosi kezelések átvesznek valamit az esztétikai szolgáltatások jellegéből, a szépészeti kezelésekben megjelennek a spa rituálék egyes elemei, a spa a termálvizes kezelések némelyikét is beépíti a maga kínálatába, és egyre nagyobb teret hódít a prevencióval és kényeztető egészségvédelemmel foglalkozó medical spa is.

Bizonyos esztétikai és jó közérzeti szolgáltatások mind a kozmetikai szalonok, mind a spák kínálatában megtalálhatóak. Gondoljunk csak a feszesítő, a méregtelenítő, az anti-aging kezelésekre, vagy akár a súlycsökkentő és alakformáló kezelésekre, amelyeknek egyes változatait a vendégek inkább a kozmetikai szalonokban, más változatait pedig inkább a spában vehetik igénybe.

A FOGYASZTÓKEZELÉSEK PIACA

Egy, a közelmúltban végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint minden második nő szeretne fogyni, és tízből hat nőt érint a cellulit problémája. A felesleges kilókkal szembeni küzdelemben sok nőnek van szüksége szakember segítségére, és a férfiak közül is egyre többen gondolnak arra, hogy az eredményes és tartós fogyáshoz több kell, mint egy kis koplalás. A fogyasztó- és alakformáló kezeléseket igénybe vevők tábora ma igen széles, és egyre szélesebb. Ezért ezek a kezelések jól értékesíthetőek minden intézményben, ahol a kínálatban szerepelnek. A kérdés csak az, mely intézménytípusban milyen zsírbontó, alakformáló protokolloknak lehet helyük.

ILLESZKEDNEK-E A FOGYASZTÓKEZELÉSEK EGY SPA PROFILJÁBA?

Egy beauty spában a vendégek klasszikus esztétikai szolgáltatásokat és pihentető, relaxáló kezeléseket vehetnek igénybe. Az intézményeknek ebbe a típusába az alakformáló protokollok mint esztétikai szolgáltatások természetesen illeszkednek bele. Ugyanígy magától értetődő helyük van a zsírbontó kezeléseknek a medical spa kínálatában is, ahol a túlsúly és cellulit kérdését nem csupán esztétikai problémaként, hanem egészségproblémaként is kezelik, megváltozott egészségi állapotként értelmezik. De mit kezdhet a túlsúly kérdésével egy klasszikus spa, amelynek kínálatában elsősorban a vendégek jó közérzetét támogató, belső utazásra hívó, kényeztető, a testet-lelket harmonizáló szolgáltatások szerepelnek? A túlsúly, a zsírpárnák, a cellulit hogyan kezelhetők ezekben az intézményekben? A nagy önfegyelemmel, különféle erőfeszítésekkel, lemondásokkal és mindenféle korlátozásokkal járó fogyókúrás programok első ránézésre sehogyan sem illeszkednek a kényeztető szolgáltatások közé, amelyek arra hivatottak, hogy feledtessék az emberrel a mindennapi stresszt, oldják a feszültségeket, helyreállítsák a külső és belső világ összhangját. De az ellentmondás csak látszólagos. A jó közérzet, a testi-lelki jóllét valójában nagyon is szorosan összefügg az ideális testsúly kérdésével.

SPA ÉS ALAKFORMÁLÁS

Optimális testsúly nélkül nincs jó közérzet Vitathatatlan, hogy az a nő, akinek sikerült megszabadulnia felesleges kilóitól és narancsbőrétől, határozottan jobban érzi magát a bőrében, mint az, akinek állandó problémát jelentenek a zsírpárnái, nehéznek és formátlannak érzi magát, nem tudja, mit vegyen fel, ami eltakarja testének aránytalanságait. A testsúly alapvetően meghatározza a közérzetet. Ha a testsúly optimális, alkatnak megfelelő, az ember könnyű és energikus. A túlsúllyal küzdők ezzel szemben azt érzik, hogy meg kellene szabadulniuk valamitől, aminek nincs helye a testükön, ami szüntelenül korlátozza őket abban, hogy szabadnak és önfeledtnek érezhessék magukat a mindennapjaikban.A jó közérzet optimális testsúlyhoz segít Nemcsak az arányos test képes hatni a jó közérzetre, a dolog megfordítva is igaz. A jó közérzet is szerepet játszik abban, hogy a test arányos maradjon, ne halmozzon fel felesleges tartalékokat. Közismert, hogy a lelki egyensúly zavarai gyakran vezetnek szinte kényszeres evéshez, egész napon át tartó rágcsáláshoz, ami bizony plusz kilók felszedésével jár. A zaklatott, streszszes, rohanó életmód is melegágya a zsírpárnák kialakulásának: ha nincs idő megfelelően táplálkozni, csak kutyafuttában lehet bekapni gyorsan ezt-azt – többnyire cukorban és zsírban gazdag, többszörös átalakító eljárásokon átesett vagy gyorséttermi ételeket –, akkor nem csodálkozhat az ember, ha felborul szervezetének belső egyensúlya, és ez a zsírpárnák megjelenésében is megmutatkozik. A stressz ugyanis gátolja a zsírégetést, akadályozza a salak- és méreganyagok kiválasztását, fokozza a vízvisszatartást. Az ellazulást, a harmonikus lelkiállapot helyreállását segítő kezelések a stressz leghatásosabb ellenszerei, ezért fontos szerep hárul rájuk minden fogyasztó és alakformáló programban is.

FOGYASZTÓKEZELÉSEK A SPÁBAN: VÍZ ÉS HAGYOMÁNYOK

A legtöbb spa rendelkezik vizes szolgáltatásokkal, amelyeket főként nyugtató, relaxáló, ellazulást segítő hatásuk miatt vesznek igénybe a vendégek. Pedig a víz jótékony hatásainak kiaknázására a zsírbontás és az alakformálás területén is számos lehetőség kínálkozik. A hidromasszázs és a balneoterápia segítségével kiválóan csökkenthető a zsírpárnák vastagsága, serkenthető a szövetek közé kikerülő zsír elszállítása. Nincs is a fogyasztásnak kellemesebb és pihentetőbb módja, mint a hidroterápia. A bőrt érő erőteljes vízsugarak megdolgozzák a szöveteket, szemmel látható, intenzív masszázst végeznek a bőrön. A megkeményedett, fájdalmas, kötött cellulit esetében például a kezelésnek ez a fajtája sokkal inkább elviselhető, mint egy ugyanilyen hatásfokú fogyasztó masszázs. A gőzfürdők és általában a fokozott verejtékezést kiváltó kezelések is jó szolgálatot tesznek fogyókúra idején, és egyúttal hozzájárulnak a kellemes közérzet kialakulásához is. Ezeket az eljárásokat az ókori Görögországtól a modern keleti kultúrákig mindenütt megtalálhatjuk. Különféle változatai jól ismertek Skandináviában, Törökországban, és a világ minden táján. A szervezetet kívül-belül megtisztító és revitalizáló kezelések ezek, amelyek segítik a méreganyagok kiválasztását, és a bőrt a pórusok megnyitásával alkalmassá teszik arra, hogy mélyen magába fogadja a különböző kezelések hatóanyagait. Általános jó közérzetet okozó és méregtelenítő hatásuk miatt a fokozott verejtékezést kiváltó kezelések, eljárások, rítusok (hammam, szauna, gőzfürdő, termoterápiás kezelések stb.) a fogyasztó-alakformáló program teljes ideje alatt javasoltak a plusz kilóiktól megszabadulni vágyóknak.

JÓ KEZEKBEN A TEST

Sok vendég mondja boldogan a kozmetikusának egy-egy nyugtató, relaxáló masszázs után, hogy úgy érzi, mintha a kezeléstől fogyott volna. A relaxáló masszázs a zsírpárnák vastagságára nincs hatással, de a vendég saját testtudatát, saját testéről alkotott képét határozottan megváltoztathatja. Korunk jellegzetessége, hogy a nők sokszor nagyon szigorúan, sőt igazságtalanul ítélik meg a saját testüket, a legkisebb tökéletlenséget is óriási hibának érzik. A test kezelése, masszázsa csodákra képes: komoly segítséget jelenthet abban, hogy a negatív irányban eltúlzott, torz önértékelés és a saját test érzékelése helyreállhasson. A manuális masszázsoknak bizonyos válfajai azonban nemcsak a testről alkotott belső képet tudják pozitív irányban befolyásolni, és nemcsak relaxáló, csillapító, belső harmóniát kialakító szerepük van. A fogyasztókezelések során alkalmazott masszázsok megmozgatják, megdolgozzák a mélyebben fekvő szöveteket is, fellazítják a tömör és kemény, hosszú ideje meglévő zsírpárnákat, enyhítik a cellulit tüneteit, és valóban képesek csökkenteni a bőr alatti zsírréteg vastagságát. Vér- és nyirokkeringést fokozó hatásuk révén támogatják a toxikus anyagok és a szövetek között rekedt víz elszállítását, csökkentve ezzel az ödéma tüneteit. A fogyasztó masszázsoknál alkalmazott mozdulatok jóval erőteljesebbek, a szöveteket mélyebben érintőek, mint azok, amelyeket egy relaxáló masszázs során használ a kozmetikus. A súlycsökkentő masszázsok ezért olykor kicsit kellemetlenek is lehetnek a vendég számára, viszont nagyon hatásosak. Különösen egy-egy gépi fogyasztókezelés hatásának kiegészítésére kifejezetten javasolhatóak a gyorsan és látványosan fogyni vágyó vendégek számára.

SÚLYCSÖKKENTÉS ÉS ENERGIZÁLÁS

A spa világában mindenütt jelen lévő keleti rituálék masszázstechnikája nemcsak modelláló és tonizáló hatást fejt ki a testre, hanem az ember valamennyi aspektusára hat. A távol-keleti masszázsok során a terapeuta vagy masszőr egy energetikai rendszerként fogja fel a testet, amelynek minden szerve a fő energiavonalakhoz (a meridiánokhoz) kapcsolódik, onnan nyeri a működéseinek ellátásához szükséges energiákat. A meridiánok mellett energetikai szempontból további kitüntetett helyei is vannak a testnek: az a 361 akupunktúrás pont, amelyek a test meghatározott helyein találhatók, és funkciójuk szerint az energiák testbe be, illetve testből kilépésének pontjai. Megfelelő technikával és meghatározott szabályok szerint (akupunktúrás tűvel vagy az ujjbegyekkel) stimulálva ezeket a pontokat fenntartható vagy helyreállítható a szervezet energetikai és funkcionális egyensúlya. A keleti szemlélet szerint a túlsúlyos, zsírral párnázott, méreganyagoktól eltömődött test szervei csökkent hatásfokkal működnek. A súlyfelesleg lényegében a yin és a yang energiák közötti egyensúlyvesztés miatt alakul ki, legtöbbször a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életvitel miatt, amely akadályozza az energiák természetes és szabad áramlását a testben. A digitopunktúrával, az akupunktúrás pontok meghatározott technikával történő nyomásával megszüntethetőek a testben kialakult zavarok, és mind a szövetek, mind a szervek állapota befolyásolható. A digitopunktúra nem közvetlenül, hanem áttételesen képes kezelni a súlyproblémákat: segítségével szabályozható az éhségérzet, az energia belépési és kilépési pontjainak nyitottsága, újra működésbe hozhatóak azok a megrekedt, passzív állapotban lévő energiák, amelyek közvetve a cellulit tüneteit okozzák. A reflexológia, a kínai tuina masszázs, a japán shiatsu mind-mind az energiarendszer egyensúlyának helyreállításával hatnak a súlyproblémák okaira és tüneteire.

HARC A KILÓK ELLEN – DIÉTÁVAL

Kínában, Indiában vagy Japánban egészen mások a táplálkozási szokások és az ételekkel kapcsolatos szemléletmód, mint Nyugaton. A keleti kultúrákban az elfogyasztásra szánt ételek a szervezet energetikai rendszerét befolyásoló tényezőnek minősülnek. A keleti szemlélet szerint az ember táplálkozását alapvetően nem, vagy nem csak az határozza meg, hogy mi ízlik neki a legjobban. Az étrendet a szervezet egyedi energiarendszerének, alkatának megfelelően, egyénre szabottan alakítják ki, számításba véve az évszakok ritmusát is. Keleten a nyugati értelemben vett fogyókúra fogalma nem létezik, a táplálkozás viszont sokkal tudatosabb és egészségcentrikusabb, mint a Nyugat társadalmaiban. A napjainkban erőteljesen érzékelhető keleti hatásra – részben a wellness és a spa kultúrához kötődően is – végre a nyugati országokban is kezd megfelelő hangsúlyt kapni a táplálkozás fontossága, és kezdjük megérteni, hogy a kiegyensúlyozott, stresszmentes, belső harmóniával élt élet valódi érték, amely ráadásul az egészség hosszú távú megőrzéseszempontjából is igen fontos. A nyugati szemléletmód ma a táplálkozás és az életmód tekintetében is jól érzékelhető változásokon megy át. E szemléletváltással összefüggésben jutnak egyre nagyobb szerephez a táplálkozásban a bio és a természetes alapú élelmiszerek, a közegészségügyben az optimális testsúly megtartását népszerűsítő kampányok, a testsúlycsökkentő programok kidolgozásában pedig a táplálkozástudomány.

HOSSZÚ TÁVON MEGŐRIZHETŐ TESTSÚLY

Napjainkban óriási divatja van az ún. esztétikai célú szezonális alakformálásnak, amely az első tavaszi napokkal veszi kezdetét, pánikszerű felismerésével a ténynek, hogy hamarosan itt a nyár, és megint lekerülnek az emberről a mindent eltakaró ruhadarabok. Ilyenkor sokan szinte azonnali eredményeket szeretnének elérni, és ennek érdekében a legőrültebb áldozatokra is képesek, nem törődve azzal, hogyan borítják fel szervezetük természetes anyagcseréjét, hormonális egyensúlyát, energiaháztartását. Ezek a drasztikus, szezonális fogyókúrák szemléletmódjukban hasonlóak a nyugati orvosláshoz, amely a tünetek megszüntetésére fókuszál. A tradicionális keleti orvoslás alapjaira épülő spa rituálék alakformáló programjai ezzel szemben inkább a súlyfelesleg kialakulásának okaira koncentrálnak, és az egész szervezet egyensúlyi állapotának megtartása vagy helyreállítása mellett törekszenek az optimális testsúly elérésére. A súlytöbblet kialakulását előidéző működési zavarok elhárításával, a helyes táplálkozási szokások kialakításával, a szervek közötti működésbeli összhang támogatásával hosszú távon tudják biztosítani az alkatnak megfelelő testsúly megtartását. A kínai orvoslás szerint a yin-yang egyensúly beállítása a jojóeff ektus elkerülésének legjobb módja. Egyetlen megjegyzés még mindenképpen ide kívánkozik. Ma, a karcsúság kultuszának korában, a nők többsége általában olyan alakról és testsúlyról álmodik, ami egy vagy két ruhamérettel alatta van az alkati adottságai szerint optimálisnak. Akinek 40/42-es a mérete, az is arra vágyik, hogy 36/38- as ruhákat hordhasson. Az alkatnak megfelelő, normális testsúlyhoz képest még soványabbnak, még karcsúbbnak lenni viszont már nem könnyű dolog: ezek azok a centiméterek, amelyektől nagyon nehéz megszabadulni. Sok nagy áldozatokat követelő vagy sikertelen fogyókúrának a hátterében ezek az irracionális várakozások állnak.

TÁVOLI KULTÚRÁK ALAKFORMÁLÓ MÓDSZEREI

Az ősi tradíciókból megőrződött, illetve az egzotikus kultúrákból származó rituálék között szinte nem is találni olyat, amelyik kifejezetten a karcsúság elérését célozná meg. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a női szépség fogalmához sok-sok évszázadon keresztül hozzá tartoztak a dús és telt formák, legalábbis a világ nyugati felében mindenképpen. Keleten a nők alkati adottságaik és táplálkozási szokásaik miatt is kevésbé hajlamosak a hízásra. Japán hosszú évszázadokon keresztül a világ legegészségesebben táplálkozó népe volt, és még ma is az, bár a nyugatiasodással betörő civilizációs változások – pl. a gyorséttermek – ma már fenyegetően ostromolják a japán nép tradicionális táplálkozási kultúráját is. A túlsúly problémája – legalábbis nagyobb tömegeket érintő, közegészségügyi vonatkozásában – ismeretlen volt a kínai társadalomban is. Akinél mégis jelentkezett, annál az akupunktúra és a köpölyözés hagyományos módjával, valamint a héttűfejes szilvavirág- kalapács alkalmazásával oldották meg a problémát. A bőr szurkálását és az azzal járó kellemetlenségeket azonban a nyugati kultúrákban élő emberek nem szívesen viselik el, ha nem muszáj, ezért a kezeléseknek ez a módja nálunk nem tudott meggyökeresedni. Az indiai ayurvedikus orvoslás a mai napig is egy speciális rituálét alkalmaz a súlyfelesleg megszüntetésére. A rituálé három, egymást követő eleme egy testpakolás, egy csicseriborsó liszttel végzett masszázs (az udvartana), valamint egy speciális gőzfürdő. Ismert még egy vadselyemből készült, speciális kesztyűvel (gharsan) végzett fogyasztómasszázs is, amelyet szintén a súlyproblémák megoldására alkalmaznak. Brazíliában, ahol a karcsúság kultusza ma az egész világon a legerősebb, tradicionálisan nem kezelték a túlsúly problémáját. Ma a világnak ezen a táján a legtöbben plasztikai sebészeti eljárásokat vesznek igénybe, hogy végleg megszabaduljanak elviselhetetlennek érzett zsírpárnáiktól. Létezik azonban egy speciális brazil fogyasztó-feszesítő masszázs is, amellyel gyakran találkozni a dél-amerikai esztétikai szalonokban és spákban. A ma világszerte alkalmazott alakformáló és fogyasztókezelések a különféle kultúrákban hagyományosan meglévő méregtelenítő és tisztító rituálékból merítettek inspirációt. A bőrt feszesítő, puhává és bársonyossá varázsoló pakolások a világ minden táján ismertek voltak. A pakolások összetevőiként az adott élőhelynek megfelelő anyagokat: növényeket, fűszereket, ásványföldeket, agyagot, iszapot használtak fel. A kezelések a helyi adottságok szerint különböztek egymástól, és mindegyiknek megvolt a maga speciális hatása, illata, alkalmazásának módja, sajátos textúrája. A berber kultúrában a razult, ezt az ásványi anyagokban rendkívül gazdag földet használták a pakolások anyagaként, Indiában a csicseriborsó őrleményét, Japánban algákat, Afrikában a kakaót, a trópusokon déligyümölcsöket, mindenekelőtt a papayát, a tengerparti vidékeken pedig főként iszapot. A kezelésekhez és masszázsokhoz ma használt olajakban található fűszerek, növények vagy növényi kivonatok (fahéj, gyömbér, zöld tea, grapefruit és a többi) meghatározzák az olajak hatását, és illatuk révén tökéletes harmóniába olvadnak a rituáléval.

A GÉPES KEZELÉSEK VIRÁGKORA

A bikiniszezonban minden évben a narancsbőr válik a nők első számú ellenségévé, amitől azonnal meg akarnak szabadulni. A cellulit tüneteinek mérséklésében és a zsírpárnák eltüntetésében a modern készülékeknél jobb és hatékonyabb megoldást más eszközökkel nem tudunk elérni. Ezért a cellulit kezelésének eredményessége mára lényegében attól függ, hogy az adott intézménynek van-e lehetősége arra, hogy ilyen, csúcstechnológiát képviselő gépeket vásároljon vagy lízingeljen. Az összes többi, régebb óta ismert és alkalmazott módszer és eljárás nagyon jó kiegészítője lehet a gépes kezeléseknek, de hatásfokuk nem tudja felvenni a versenyt a legmodernebb készülékekével. A gépes zsírbontó kezelések eredményeit azonban nagyszerűen egészítik ki és támogatják a különféle hagyományos eljárások. A két kezelési formát együtt alkalmazva érhetjük el a leggyorsabb és leglátványosabb eredményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük