Sao Paulo: ízelítő egy világváros spakínálatából

Sao Paulo: ízelítő egy világváros spakínálatából

Brazíliában, ahol az emberi test kultusza valóságos tömegvallás, a spa-kultúra virágkorát éli. A közel húszmillió lakost számláló Saõ Pauló ban tengerparti, belvárosi és vidékies környezetben egyaránt egyre több kitűnő spa várja vendégeit.

Saõ Paulo nem Brazília fővárosa, hiszen az Brasilia, és nem is a turisták kedvenc úticélja, mert az a karneváljairól híres Rio de Janeiro. Ez a húszmilliós, hatalmas világváros azonban mégis az ország szíve: ez Brazília gazdasági és kulturális életének központja, és az utóbbi időben a spa-kultúra fővárosa is. Mindössze néhány évvel ezelőtt a spa-koncepció még ismeretlen fogalom volt a világnak ezen a táján. Az esztétikai sebészeti rendelők, a fitness termek és a karcsúsító szalonok nagy látogatottságú, forgalmas helyeknek számítottak a testi tökéletességre sokat adó brazil városokban, de az első spa megnyitására sokáig kellett várni. Mára azonban Saõ Paulo utcáit járva nem kell az embernek messzire mennie ahhoz, hogy rátaláljon a világ legszebb és legmodernebb spáinak egyikére- másikára, amelyek bátran vehetik fel a versenyt a legpatinásabb európai vagy amerikai intézményekkel is. A spa-kultúra brazíliai felvirágoztatásában nagy szerepet játszott az a közel egymillió főt számláló Saõ Paulo-i japán közösség, amely saját kultúrájából, a Távol-Keletről hozta magával a testápolás hagyományait, és élen járt a masszázstradíciók brazíliai meghonosításában. Ma Brazíliában éppen a japán hatásnak köszönhetően rendkívül magasan képzett és kiváló technikával dolgozó kozmetikusokat és masszőröket találni, akik szakmájuk csúcsát képviselik. Saõ Paulo-i körutam során három különböző stílusú spát választottam ki a széles kínálatból, hogy minél színesebb képet adhassak a brazil spa-kultúra jelenéről. Az első általam is kipróbált intézmény a belváros szívében épült, nagy forgalmú helyen. A második kertvárosias, zöldövezeti környezetben a várostól kicsit távolabb. A harmadik pedig a tenger egyik közkedvelt partszakaszán, ahová a paulóiak hétvégente pihenni és strandolni járnak.

GUARUJA: SPA A TENGER LEGELEGÁNSABB PARTSZAKASZÁN

A belvárostól mindössze egy órányi autóútra található a tengerpart, közkedvelt strandjaival. A legközelebbi, amely a Guaruja nevet viseli, talán Canneshoz hasonlítható leginkább. A paulóiak közül sokan járnak ide, kipihenni a parton a hétköznapok fáradalmait, feltöltődni a tenger hullámaiban. Itt, a legelőkelőbb és legdrágább strandok egyikének közvetlen tőszomszédságában, pazar természeti környezetben található néhány csendes utcácska, csodálatosan gondozott kertekkel ékeskedő, drága villaépületekkel és egy hatalmas, nemrégiben épült szálloda- és fürdőkomplexummal. Ez a „Jequitemar”, a Sofi tel szállodalánc legújabb tagja Brazíliában. Pompás tengerpart, óriási fürdőmedence, tágas, a legmodernebb dizájn szerint berendezett szobák, és egy egész emeletnyi helyet elfoglaló spa, amelynek óriási teraszán meleg vizes medencében élvezhetik a vendégek a páratlan panorámát. A Sofi tel névből rövidült „So Spa” nevet viseli ez is, mint a szállodalánc legújabb spáinak mindegyike. Az ázsiai spák kifogástalan és felülmúlhatatlan minőségét itt hiába keresnénk, de a szívből jövő, közvetlen és kedves fogadtatás meg az állandó napfény valahogy mégis azt az érzést kelti az emberben, hogy a világ legjobb helyén jár. A spa belső kialakításánál a fő hangsúlyt jól láthatóan a természetes fényben fürdő, tágas terek kapták, amelyekhez kellemes intimitást biztosító, kisebb pihenőhelyiségek kapcsolódnak. A kilátás a tengerre nyílik, a berendezés zen hangulatot áraszt. Akárcsak Ázsiában, a rituálé itt is a láb fürdőjével kezdődik. A kezelési kínálat rendkívül gazdag és igényesen összeállított. A rituálék között sok a Carita-protokoll, de van jó néhány eredeti, helyi kezelés is, mint például az a négykezes ápolás, amelyet én is kipróbálok. Az egy órán át tartó arckezelés alatt egy talpmasszőr reflexterápiás masszázst végez a lábamon. Mondhatom, fantasztikus élmény! Néhány perc után valami határtalan öröm és belső béke tölt el, élvezem a rituálé minden pillanatát. A spa menedzser nagyon kedves, közlékeny hölgy, kiváló szakember, aki két éve még Franciaországban, az „Unique Garden” spában dolgozott, onnan csábította ide a nem kis szakmai kihívás: Brazília legelegánsabb tengerparti spájának kialakítása és szakmai irányítása.

VIDÉKI IDILL: SPA HOTEL SANTANNA

A lüktető megapolisztól, a négyezer felhőkarcolótól, a nagyvárosi zajtól és füsttől egy idő után vidékre vágyik az ember. Saõ Paulóban van a világ legnagyobb civil helikopterflottája: az állandó zúgás hozzá tartozik a város életéhez, pont úgy, ahogy az Apokalipszis most jeleneteiben a mozivásznon… De innen mindössze másfél órányira már egészen más a világ. Az erre járókat a paradicsomi béke szigete várja egy alacsony hegyektől körülölelt, gyönyörű völgyben, ahol a trópusi növényzet buja háttere előtt tehenek legelésznek a legnagyobb nyugalomban. Amerre a szem ellát, nincs más, csak a zavartalan természet, s ennek a „semminek” a kellős közepén mindössze egyetlen épület, a „Fazenda”, amelyet, ha Mexikóban lennénk, Haciendának hívnánk, Portugáliában Quintának, Toscanában meg Villának. A „Relais & Château” típusú, impozáns, alig ötvenszobás vidéki szálloda nemrég nyitotta meg óriási spáját, amely koncepcióját az aromaterápiás kezelések lehetőségeinek maximális kihasználására építette. A mintegy negyvenféle kezelés között azért persze nem csak aromaterápiás rituálék szerepelnek. Van itt a bretagne-i thalasso-terápiás kezeléstől kezdve az ayurvedikus masszázsig minden, ami csak a vendégek számára kellemes, pihentető vagy éppen frissítő, élénkítő hatású lehet. A spa minősége igazából mindenütt a részletekben megmutatkozó kreativitásban, az apróságok kidolgozottságában rejlik. Ez a vidéki spa utolérhetetlen a részletek tökéletességében. A kilátás mindenütt a környező háborítatlan és dúsan burjánzó természetre nyílik, mintha csak valahol Bali szigetén lennénk, a végtelen zöld természet édenkertjében. A település körülbelül ezer méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, az időjárás egész évben gyönyörű, itt minden körülmény több mint optimális a testi-lelki-szellemi feltöltődéshez, a belső béke kiteljesedéséhez. Ez az intézmény a legkedveltebb spa-úticélok egyike Brazíliában.

SPA HYATT: A BELSŐ HARMÓNIA FELLEGVÁRA A METROPOLISZ ÜZLETI NEGYEDÉBEN

A Hyatt szállodalánc tagjai kezdetektől fogva élen jártak a tökéletes testi-lelki jó közérzet tereinek és intézményes formáinak kialakításában. A Hyatt szállodáiban, modern korunk e fényűző palotáiban nagy figyelmet fordítottak a fitness és a spa vonal legmagasabb színvonalú megjelenésére. São Paulo üzleti negyedének kellős közepén a Hyatt hamisítatlan ázsiai stílusú, luxus színvonalú spája, a Spa Amanary nemcsak a hotel vendégeit fogadja, hanem nyitva áll a főként üzletemberekből és menedzserekből álló külsős vendégek előtt is. A kezelési kínálat és az alkalmazott termékek palettája itt nagyon színes, színvonalában pedig messzemenően illeszkedik a magas elvárásokkal érkező, többnyire világjárt és a spa-kultúrát jól ismerő vendégek igényeihez. A fitness részleg termei tökéletesen szeparáltak, itt nem fordulhat elő, hogy szomszédosak legyenek a spa kezelőkabinjaival, mint azt Brazília sok más jó közérzeti intézményében tapasztalni. Brazil sajátosság, hogy a spához minden esetben tartozik egy alacsony kalóriatartalmú ételeket és italokat kínáló konyha is. A Hyatt spájában természetesen ez a szolgáltatás is a legmagasabb minőségi elvárások szerint működik. Egy kis étterem csodálatos környezetben kínálja a spa vendégeinek az ízlésesen tálalt és garantáltan kalóriaszegény ínyencségeket. A brazil spa-kultúra országos szinten még nem mindenütt tudott meggyökeresedni, de São Paulóban, Dél-Amerika nyüzsgő és virágzó gazdasági fővárosában a nagy áttörés már kétségtelenül megtörtént. A híres brazil vendégszeretet és az országban minden téren megmutatkozó kreativitás pedig biztos alapot jelentenek ahhoz, hogy hamarosan a világnak erre tájára kelljen utaznia annak, aki a létező legjobb spák egyikének csúcsminőségű szolgáltatásait szeretné igénybe venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük