Megoldások a cellulit kezelésére

Megoldások a cellulit kezelésére

Az alsó végtagok hiperlipodisztrófiája, köznyelven a cellulit a felnőtt női lakosság több mint 80%-át érintő probléma. A cellulit természetesen nem betegség, de az általános egészségi állapotnak egy olyan változása, amely az egyén testi-lelki jó közérzetét és társas kapcsolatait is jelentősen befolyásolhatja.

A cellulit tünetei a legtöbb nő számára zavaró, az énképet kedvezőtlenül befolyásoló problémát jelentenek. Általában az ezzel együtt járó kisebbségi érzés és rossz mentális közérzet irányítja szakemberhez az érintetteket, és ösztönzi őket arra, hogy mielőbb igyekezzenek megszabadulni problémájuktól.

A CELLULIT FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA

A cellulit fogalmával kapcsolatban ma sokszor és sok helyütt találkozni pontatlan megfogalmazásokkal, ezért fontos, hogy tisztázzuk, mit is értünk valójában cellulit alatt. Az alsó végtagok hiperlipodisztrófi ája a bőr alatti zsírsejtek méretének és mennyiségének növekedésével járó egészségiállapot-változás, amely mindig összefügg a vér- és nyirokrendszer mikrokeringésének zavaraival. A régóta fennálló cellulit és a zsírleszívással eltávolított zsírszövetek esetében a képet esetenként még fi brózis is árnyalja. A cellulit felszíni képe, előrehaladottsági állapota, előfordulásának helye esetenként más és más lehet. A cellulit kialakulásának kronológiáját ma még nehéz pontosan meghatározni. Nem tudjuk, hogy a tünetek létrejöttében mely folyamatok mennek végbe először, s melyek azok, amelyek ezek következményeiként lépnek fel a bőrben. Kérdéses, hogy a hajszálerek áteresztőképességének fokozódása, illetve a nyirokfolyadék pangása miatti mikrokeringési zavarok következtében indul-e meg a zsírsejtek mennyiségi és méretbeli növekedése, vagy ezzel éppen ellentétes folyamat zajlik le, és a zsírpárnák vastagodása miatti fokozódó kompresszió váltja-e ki a hajszálerek elégtelen keringését. A tünetek kialakulásának mikéntjét illetően tehát még számos bizonytalansággal kell számolnunk, de jól ismerjük a jelenséget magát, amely a felszínen a narancsbőr tipikus képét nyújtja a szemlélő számára. A bőr mély rétegeiben keletkező zsírlerakódás, amely elsősorban a csípő és a combtájékon jelentkezik, szintén a cellulit tünetei közé tartozik. Ez az ún. „lovaglónadrág-eff ektus”, a nők által olyannyira gyűlölt, comb- és fenéktájéki, nehezen leadható súlyfelesleg. A cellulit körébe tulajdonképpen kétféle típusú, illetve lokalizációjú zsírfelesleget sorolunk. Az egyik az irha mélyebb és a bőralja felsőbb rétegeiben keletkezik, és a felszínen a narancsbőr tüneteiben mutatkozik meg. A másik mélyen a bőr alatt alkot vaskos párnákat, súlygyarapodást és a csípő, a fenék, a combok régiójában jelentős
körméret-növekedést okozva.

A PONTOS ANALÍZIS JELENTŐSÉGE

A terápiás módszer meghatározásához minden esetben szükség van a cellulit típusának, előrehaladottsági állapotának, lokalizációjának pontos elemzésére. Meg kell határozni azt is, mikortól állnak fenn a tünetek, és természetesen minden lehetséges információt meg kell ismerni a páciens esetleges korábbi egészségproblémáival kapcsolatban. Összes ismérvei alapján a cellulit négy kategóriába sorolható:
1. Cellulit kizárólag narancsbőrös tünetekkel (fi atal páciensek esetében),
2. Cellulit mélyrétegi zsírfelrakódással (fiatal páciensek esetében),
3. Cellulit narancsbőrös tünetekkel és mélyrétegi zsírfelrakódással,
4. Cellulit a bőr tónusvesztésével és megereszkedésével (menopauza után lévő páciensek esetében).

SZEMÉLYRE SZABOTT KEZELÉSI TERV

Az 1. csoportba tartozó cellulit esetében: a terápiának kettős célja van. Egyrészt a mikrokeringés javítása, másrészt pedig az irha és a bőralja restrukturálása.
A 2. csoportba tartozó cellulit esetében: a terápiás cél mindenekelőtt a zsírbontás.
A 3. csoportba tartozó cellulit esetében: a cél a mikrokeringés javítása, a zsírbontás és a bőr restrukturálása.
A 4. csoportba tartozó cellulit esetében: a cél a fibrotikus állapotok megszüntetése és a bőr feszességének helyreállítása.
Természetesen a fenti típusok általában nem tisztán jelentkeznek, hanem kevert formában. A leghatékonyabban alkalmazható kezelést mindig egyénre szabottan kell meghatározni.

MILYEN MÓDSZEREK ÁLLNAK RENDELKEZÉSÜNKRE?

A cellulitterápia a tünetek jellegétől függően három különböző célt tűzhet maga elé. Célja lehet a vér- és nyirokerek keringésének normalizálása, a lipolízis (zsírbontás), illetve a bőr szerkezetének újraépítése.

A zsírbontás

Zsírbontó hatást kétféle módon érhetünk el: lipolízissel (a zsír, tehát a trigliceridek lebontásával), illetve adipocitolízissel (a zsírsejtek destrukciójával). A lipolízisre a legdrasztikusabb és leglátványosabb, azonnali megoldást a zsírleszívás kínálja. A helyi érzéstelenítés mellett végzett eljárás gyors és hatékony, de a beavatkozás következtében esetenként előfordul, hogy egyenetlenné válik a bőrfelszín. Kevésbé invazív eljárás többféle is van, ezek változó eredménnyel alkalmazhatóak. A hipotóniás oldat bőr alá injektálása a kezelési protokoll helyes és következetes alkalmazása esetén jó megoldás lehet. Zsírbontó hatást érhetünk el továbbá infravörös sugarakkal, alacsony frekvenciájú ultrahanggal, rádiófrekvenciával, lézer-lipolízissel és sok egyéb más módszerrel is.

A bőrszerkezet újraépítése

A terápiás cél ebben az esetben mindig a fi broblasztok stimulációja. A fi broblasztok aktivitásának ösztönzésével fokozódik az új kollagén- és elasztikus rostok termelődése, ami a bőr megújulásával, látható állapotjavulásával jár együtt. A fibroblasztok stimulálására is számos hatóanyag és terápiás módszer áll rendelkezésünkre. Ez utóbbiak közül megemlíthetjük az infravörös fényterápiát, a mezoterápiát, a rádiófrekvenciás kezeléseket, a lézeres kezeléseket és a LED-terápiát.

A mikrokeringés javítása

A mikrokeringés javításával a cél a hajszálerek funkcióinak erősítése, a vér- és nyirokáramlás fokozása. Ennek a hatásnak az elérésére terápiás megoldásként alkalmazhatóak infravörös sugarak, mezoterápia, pressoterápia, manuális vagy gépes nyirokmasszázs, és számos egyéb masszázsfajta.
A cellulit kezelésére kiváló megoldást nyújtanak az olyan, komplex eljárások, mint például a Thermajeune Multifréquence, amely egyszerre alkalmas a mikrokeringés javítására, a lipolízis aktiválására és a bőr szerkezetének megújítására is. A monopoláris rádiófrekvenciás készülék a pozitív és a negatív pólus között 1–10 MHz között váltakozó frekvenciát juttat a zsírsejtekhez, miközben a lipolízishez kedvező, 43°C-os hőmérsékletre melegíti fel a bőr mélyebb rétegeit. A magas hőmérséklet nemcsak a zsírbontás, hanem a nyirokdrenázs szempontjából is fontos, hiszen a kitágult ereken és hajszálereken keresztül több oxigén és tápanyag jut el a zsírszövetekhez, és gyorsabb a salakanyagok elszállítása is. Az ilyen, komplex módszerek további előnye, hogy a zsírbontás és a mikrokeringés fokozása mellett a kollagéntermelés ösztönzésén keresztül alkalmasak a bőr szerkezetének és feszességének javítására is. Azokkal a modern készülékekkel, amelyek a cellulitkezelés alappilléreinek számító három funkcióval egyszerre bírnak, minden típusú cellulit esetében kielégítő megoldást érhetünk el. Az ilyen, komplex megoldást jelentő kezelések hatásfokát tudományos vizsgálati eredmények igazolják.

ÖSSZEFOGLALÁS

A cellulit terápiás stratégiájának kidolgozásához elengedhetetlen a bőr állapotának pontos felmérése. A diagnózis alapján lehet csak meghatározni a kezelés közelebbi célját, és kiválasztani a rendelkezésre álló lehetőségek közül a legcélravezetőbb módszert. A pontos állapotanalízis nélkülözhetetlen a szükséges kezelések számának és gyakoriságának, a teljes kezelés várható időtartamának megbecsüléséhez is, amely esetenként más és más lehet. Ha a diagnózis pontos, és a szakorvos helyesen határozza meg az alkalmazandó kezelési eljárást, akkor a jelenleg rendelkezésre álló terápiás módszerekkel sokat javíthatunk a bőr állapotán, és jó, sőt kiváló eredményekkel bocsáthatjuk el páciensünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük