Kronobiológiai kutatások az esztétika szolgálatában

Kronobiológiai kutatások az esztétika szolgálatában

Az orvoslás és a gyógyszerészet területén már évek óta alkalmazott kronobiológia napjainkban az esztétikai kezelések világában is egyre nagyobb szerephez jut. Ideje hát ránézni az óránkra, mielőtt belekezdenénk egy-egy kezelésbe, vagy felvinnénk a választott terméket a vendég bőrére…

A kronobiológia, ez az egyik legfiatalabbnak számító tudományág, az utóbbi években számos nemzeti és nemzetközi tudományos kutatóintézet érdeklődésének középpontjába került. Szervezetünk működését egy huszonnégy órás ciklikusság jellemzi, miközben más ciklusok pedig nagyobb szekvenciákkal, heti, havi vagy akár éves rendszerességgel zajlanak a testben. A kronobiológia kutatói még épp csak a kezdeti lépéseket tették megezen az izgalmas eredményeket ígérő területen, és máris sok mindenre fényt derítettek. Teljes bizonyossággal állíthatjuk például, hogy foghúzásra sokkal inkább alkalmasak a délutáni, mint a reggeli órák, hiszen a fájdalomcsillapításhoz délután háromkor csak feleannyi fájdalomcsillapítóra van szükség, mint, mondjuk, délelőtt tizenegykor. Tudjuk azt is, hogy egyes gyógyszerek sokkal gyorsabban és intenzívebben fejtik ki hatásukat a napnak egy bizonyos szakában, más időpontokban pedig kevésbé hatásosak. A Francia Nemzeti Tudományos Kutatóintézet egy kutatócsoportja a kronobiológiának nemcsak gyógyászati, de kozmetikai alkalmazási lehetőségeivel is foglalkozik. Kutatási eredményeik alapján egyre világosabbá válik, milyen napi ciklusosság fi gyelhető meg a bőr működésében, s hogyan hozhatóak ezzel tökéletes összhangba a különféle esztétikai kezelések.

ÉJJEL 11 ÓRÁTÓL HAJNALI 1 ÓRÁIG

A kutatások során bebizonyosodott, hogy bőrsejtjeink az éjszakai alvás első szakaszában a legdinamikusabbak: ilyenkor elképesztő sebességgel szaporodnak. Osztódásuk hajnali egy órakor nyolcszor gyorsabb, mint délután egy órakor. Ezért a fáradt, vitaminhiányos, fakó és élettelen bőr regenerációját azzal segít hetjük a leginkább, ha este, lefekvés előtt egy késleltetett hatású ápolókrémet viszünk fel a bőrre, melynek hatóanyagai kifejezetten a vitaminhiányos, energiáit vesztett bőr dinamizálására alkalmasak. Ha ilyen terméket használunk, a sejtregeneráció gyorsabb, az elérhető eredmény pedig sokkal látványosabb lesz. A legújabb kronobiológiai kutatások eredményei alapján újdonságként jelent meg a kozmetikai kezelések piacán egy sor éjszakai kezelési protokoll, amelyeket a bőr éjszakai fiziológiai folyamatainak figyelembevételével fejlesztettek ki. Az éjszaka megfelelő időszakában ugyanis bizonyos kezelések hatásfoka jóval magasabb.

AZ ÉJSZAKA TELJES IDŐTARTAMA ALATT

A kronobiológia megkülönböztetett figyelmet fordít a szabad gyökök tanulmányozására, hiszen a bőr öregedésében ezek kitüntetett szerepet játszanak. Tudjuk, hogy a csontvelőben jelen lévő enzim, a glutation-reduktáz – amely fontos szabadgyök-semlegesítő szerepet tölt be a szervezetben – különösen aktív az éjszakai időszakban. Ha este, lefekvés előtt 1-2 kapszulányi E-vitamint juttatunk a szervezetbe, az szabadgyök-ellenes hatása révén jelentősen támogatni tudja a glutation-reduktáz enzim szabadgyök-fogó aktivitását. Javasoljuk vendégeinknek, hogy ennek az öregedésgátló enzimnek a tevékenységét segítsék E-vitamin tartalmú, vagy más antioxidáns összetevőket tartalmazó éjszakai arckrém használatával is. A tudományos kísérletek eredményeinek laboratóriumi körülmények között történő igazolása még nem fejeződött be, de már most állíthatjuk, hogy az E-vitamin kapszula és a szabadgyök-elleni összetevőket tartalmazó éjszakai krém együttesen hatva jelentősen támogatni tudják a szervezetben zajló saját szabadgyök-semlegesítő folyamatokat.

HAJNALI 4 ÓRÁTÓL

A kronobiológia tanulmányozása során fény derült arra is, hogy az allergiáknak is megvan a maguk napszaka, amikor intenzívebben jelentkeznek a tüneteik. Egy aszpirinra érzékeny egyén allergiás reakciói például kétszer- háromszor erősebbek este 9 és éjfél között, mint az éjszaka hajnali 5 óráig hátralevő részében. A penicillinérzékenység esetében ugyanezeket az időbeli sajátosságokat fi gyelték meg a kutatók. A kozmetikumokban jelen lévő összetevők is válthatnak ki olykor allergiás reakciókat. Ha egy éjszakai krém okoz irritációt vendégünknek, javasoljuk neki, hogy ugyanazt a terméket próbálja meg inkább a kora reggeli órákban felvinni a bőrére. Könnyen előfordulhat, hogy más napszakban ugyanaz a krém jóval enyhébb irritációt okoz, vagy egyáltalán semmilyen reakciót nem vált ki a bőrből. Egy próbát mindenképpen megér a dolog…

REGGEL 6 ÓRA UTÁN

A szervezet reggel hat óra tájban kezdi nagy mennyiségben termelni azt a hormont, amely visszatartja a vizet a sejtekben. A vízvisszatartási hormon reggeli aktivitásának köszönhető, hogy ébredés után a tükörben püffedtnek látjuk a szem környékét, és duzzadtak a szemhéjaink. Az ödémás szemkörnyék tüneteinek közömbösítésére a legjobb megoldást azok a késleltetett hatású szemkörnyékápoló krémek jelenthetik, amelyeket lefekvés előtt kell felvinni a bőrre, de csak a hajnali órákban kezdik kibocsátani vízhajtó tulajdonságú hatóanyagaikat. Hasonló készítményekre van szükségük azoknak is, akiknek a nap végére rendszeresen bedagad a vádlijuk, a bokájuk és a lábfejük. Az ödéma megszüntetésében hatékony segítséget nyújthatnak azok a fáradt láb elleni krémek, amelyeket este, lefekvés előtt kell felvinni az ödémára hajlamos végtagokra. Ezek a speciális krémek időzített bombaként hatnak, és csak a hajnali órákban kezdik el kifejteni hatásukat: megszüntetik a nyirok pangását és ezzel egyidejűleg mérséklik az ödémás tüneteket.

REGGEL 8 ÓRA UTÁN

A reggel nyolctól délelőtt tízig tartó időszak kedvez leginkább a súlyfeleslegtől való megszabadulásnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezet anyagcseréje a reggeli órákban a legintenzívebb. Kora délelőtt több zsírt égetünk el, mint a délutáni órákban vagy este. Önkéntesek három csoportján végzett vizsgálatok igazolták, hogy azonos mennyiségű táplálék a nap különböző óráiban elfogyasztva más és más mértékben szívódik fel, illetve épül be a szervezetbe. Az első csoportban lévő vizsgálati alanyok reggel, a második csoportba tartozók délben, a harmadik csoportba beosztottak este fogyaszthatták el ugyanazt az ételt. Az egy hónapig tartó megfigyelés során az első csoport tagjai fogytak, a második csoportba tartozók súlya gyakorlatilag nem változott, míg a harmadik csoportban lévők súlya a négy hét alatt növekedést mutatott. Az anyagcsere napi ciklusát figyelembe véve nyugodtan feltételezhetjük, hogy valószínűleg a fogyasztó hatású krémek is intenzívebben fejtik ki hatásukat a reggeli órákban, mint a nap más szakaszaiban. A tudományos kutatások eredményeinek ismeretében a fogyasztó kezeléseket ezért érdemesebb a reggeli órákra tenni, mindjárt nyitás utánra, hogy délelőtt tízre feltétlenül végezzünk velük. Az eredmények pedig azt igazolják majd, hogy a kronobiológia tapasztalataira és vizsgálati eredményeire valóban lehet és érdemes is támaszkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük