Hogyan ápoljuk a mell törékeny bőrét?

Hogyan ápoljuk a mell törékeny bőrét?

A mell megereszkedése sok nő számára jelent az énképet romboló esztétikai problémát. A Liérac cég alábbi cikkében ezt a fontos kérdést járjuk körbe.

A mell szépségét, fiatalos megjelenését alapvetően határozza meg az emlőket borító bőr minősége. A kültakarónak ezt a mellkasi régióját nem mindig védi a ruházat, s az évek alatt összeadódó napterhelések és más környezeti agressziók hatására az idő előtti bőröregedés tünetei itt, a dekoltázs területén hamarabb jelentkezhetnek, mint más testtájakon. A mellek alakjának változásában a gravitáció is nagy szerepet játszik. Ha a nehézkedés törvényeit a bőr feszessége nem tudja megfelelően kiegyensúlyozni, az évek előrehaladtával a mellek lassan egyre lejjebb csúsznak a mellkason, tartásukat vesztik, és megereszkednek

A NŐI MELL ANATÓMIAI FELÉPÍTÉSE

A női mell külső elválasztású (exokrin) mirigyekből álló, páros szerv, amelynek élettani funkciója az anyatej kiválasztása.

A mellmirigy
A közhiedelemmel ellentétben a mellben nem található izomszövet. Állományát mirigyes szövetek alkotják, amelyeket vér- és nyirokerekkel gazdagon átszőtt kötőszövetek, valamint zsírszövetek borítanak. A mirigyes állományt fedő zsírállomány határozza meg a mell egyénenként eltérő méretét és formáját. A mell a mellkas fő izomzatán, a nagy mellizmon helyezkedik el, ez az izom jelenti legfőbb támaszát a gravitáció lefelé húzó hatásával szemben.

A mellet borító bőr
A mell bőre az emlő különböző részein nem egyenletes vastagságú: a szélső területeken vastagabb, a bimbóudvar tájékán pedig egészen vékony. A mellet a szegycsonthoz a Cooper-féle függesztőszalagoknak nevezett izompólyák kapcsolják hozzá, amelyek egyik funkciója, hogy a mellet borító bőrt és a mirigyállományt egymáshoz rögzítik. A bőr a mellmirigyhez a mell szélétől a bimbóudvar felé közeledve egyre szorosabban tapad, és a mell stabilitásában ez a tényező is fontos szerepet játszik.

A mell bőre tulajdonképpen egyfajta természetes melltartónak tekinthető: a fiatalos, feszes, tonizált, megfelelő rugalmasságú bőr a mellet természetes pozíciójában tartja, és a gravitáció hatását ellensúlyozva megakadályozza megereszkedését. A dekoltázs bőrének minősége ezért elsődleges fontosságú szerepet játszik a mell fiatalos formájának megőrzésében.

A MELL PTÓZISA

A háttérben álló okok
A mell megereszkedésében közre játszó okok közül a legfontosabb a mellkas bőrének öregedése, amely külső és belső tényezőkkel is összefügg. Az évek előrehaladtával a bőr szöveteinek rugalmassága és feszessége csökken, és a kötőszövetek tartásvesztése miatt a mellek eredeti pozíciójuknál lejjebb csúsznak a mellkason. A mell alakváltozásával járó folyamat legfőbb oka, hogy az irhában található fibroblasztok aktivitása visszaesik, működésük korábbi rendezettsége megbomlik, és a bőrben mind a kollagén, mind pedig az elasztin mennyisége csökken. A változások több tényező egymással összeadódó, együttes hatására következnek be.

A ptózis kialakulásához vezető belső tényezők
• Jelentős súlyingadozás,
• hormonális változások a pubertás idején (a mell kifejlődése),
• a terhességgel járó változások (a mell méretének átmeneti, jelentős megnövekedése),
• a menopauza (a mellszövetek korral járó atrófi ája),
• a mellet a menstruációs ciklussal összefüggésben érő változások,
• általában véve a mell mirigyállományát érintő volumennövekedések és -csökkenések, ha azok rövid időintervallumon belül következnek be.

A mell megereszkedését befolyásoló külső tényezők
• A mellkas bőrét érő gyakori és erőteljes napsugárzás,
• a melltartó viselésének hiánya, illetve a túl szoros melltartók,
• a forró fürdők.

A ptózis mértéke
A mellet érintő feszességvesztés és megereszkedés mértéke függ a fentebb említett külső és belső tényezők egymással összeadódó hatásától, illetve a mell méretétől is. A kisebb térfogatú mell ptózisa általában mérsékeltebb, a nagyobb melleké erőteljesebb lehet.

A ptózis mértékének megállapítása
A mell megereszkedése lehet enyhe, közepes vagy erőteljes. A ptózis mértéke az alapján állapítható meg, hogy mennyivel került lejjebb a mellkason a mellbimbó az eredeti, természetes pozíciójához képest.
Ha a mellbimbó süllyedése
• 1 és 2 cm közötti: a ptózis enyhe fokú,
• 2 és 4 cm közötti: a ptózis közepes mértékű,
• 4 és 10 cm közötti: a ptózis jelentős, vagy igen jelentős.
A mell kisebb-nagyobb mértékű, korral együtt járó megereszkedése a negyven év feletti nők döntő többségénél előforduló, általános esztétikai probléma. A mellkas bőrét érintő öregedés következtében a mell formája és pozíciója is változhat, ezért a melleket borító bőr minőségi változásai sokkal zavaróbbak a nők számára, mint a test egyéb területein jelentkező feszesség- és rugalmasságvesztés. A mellek megereszkedése azonban nemcsak az öregedéssel összefüggésben következhet be. A kötőszövetek gyengesége, illetve drasztikusabb melltérfogat- változások miatt már igen korán is kialakulhat kisebb nagyobb mértékű ptózis, például a terhesség és a szoptatás időszaka alatt, de akár már pubertáskorban is.

A mell nagyobb mértékű megereszkedésének eseteiben valódi megoldást csak a plasztikai sebészeti beavatkozástól lehet várni. Ha azonban a mellek ptózisa enyhébb fokú, az esztétikai problémát a bőr tonizáltságát és rugalmasságát visszaadó, speciális ápoló készítményekkel is korrigálni lehet. A mell bőrének karbantartására és regenerálására kifejlesztett krémek hatására a mellkas bőre visszanyeri feszességét, így a dekoltázs bőre újra úgy működhet, mint egy „természetes melltartó”, amely megfelelő pozícióban képes tartani a mell szöveteit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük