Bőrproblémák a babavárás idején

Bőrproblémák a babavárás idején

A terhesség velejárójaként jelentkező hormonális változásoknak morfológiai következményei is vannak: a várandós édesanyák teste átalakul, és felkészül arra, hogy a baba kihordásához optimális feltételeket tudjon biztosítani. Egy nő számára a terhesség kilenc hónapja maga a várakozással teli boldogság. De ez alatt az időszak alatt jelentkezhetnek bizonyos kellemetlen és zavaró bőrtünetek, illetve más egészségproblémák is, amelyekre jó előre felkészülni. A Pierre Fabre Dermatologie alábbi cikke segítséget nyújthat abban, hogy hasznos tanácsokat adhassunk babát váró vendégeinknek, és mindig a legmegfelelőbb kezeléseket ajánlhassuk nekik.

A terhesség alatt a testi higiénia mellett fontos az arc alapos tisztítása is. Nem szabad megfeledkezni a hidratálás fontosságáról! Naponta kétszer, reggel és este kenjük be az arcot és a test bőrét is megfelelő hidratáló készítményekkel. Kerüljük az erős napsütést, mert a babavárás időszakában az UV-sugárzás hatására sötét foltok jelenthetnek meg a bőrön, amelyek akár a szülés után is megmaradhatnak. A kismamák pihenjenek sokat, táplálkozásuk legyen kiegyensúlyozott és változatos, és fordítsanak nagy figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre is!

KELLEMETLEN BŐRTÜNETEK A TERHESSÉG ALATT

Hiperpigmentált bőrterületek

A kismamák bőrén a hormonális változások hatására rendellenes pigmentfoltok, illetve a bőr egyéb területeihez képest erőteljesebben pigmentált zónák jelentkezhetnek. Azokban a régiókban, ahol a festéksejtek az átlagosnál nagyobb sűrűséggel vannak jelen, a bőr szemmel láthatóan sötétebbé válhat. Hiperpigmentáció jelentkezhet az arc bőrének egyes területein, a has közepén végigfutó, vékony csíkban, a bimbóudvar területén, a meglévő hegek területén. A várandósság idején előforduló hiperpigmentációnak gyakori formája a melazma, vagy más néven terhességi folt, amely a napfény hatásának leginkább kitett régiókban, mindenekelőtt az arcon jelenik meg. A sötétebb vagy világosabb árnyalatú barna foltok mérete változó lehet, legjellemzőbb előfordulási területei pedig a homlok, az orr, az orcák és a felső ajak zónája. A májfoltok már a terhesség kezdetétől bármikor kialakulhatnak, a szülés után pedig általában fokozatosan halványodnak, végül nyom nélkül elmúlnak. Egyes esetekben azonban a barna foltok sajnos a későbbiekben is megmaradnak a bőrön. A barna hajú, barna bőrű nők hajlamosabbak a melazmára. A terhességi foltok kialakulása ellen megfelelő fényvédő hatású krémekkel védekezhetünk.

Striák

A zavaró esztétikai problémát jelentő striák, más néven terhességi csíkok a bőr hirtelen megnyúlása miatt alakulnak ki. A kötőszövetek, ha nem tudnak megfelelő mértékben alkalmazkodni a fokozódó feszüléshez, elszakadhatnak, és a szakadások helyén rózsaszínes, majd később fokozatosan kifehéredő csíkok jelentkezhetnek a felszíni bőrképen. A stria a terhes nők első számú ellensége, mert ezek a kötőszöveti károsodások sajnos nem múlnak el nyomtalanul, a szülés után is megmaradnak. A háttérben álló okok közül kettő felelős leginkább a kötőszöveti szakadásokért: a súlygyarapodás, illetve a terhesség alatt megemelkedő kortizolszint. A kortizol gátolja a kötőszövetek termelődését, ami a bőr elaszticitásának romlását vonja maga után. A csökkent rugalmasságú szövetek nehezen bírják a súlygyarapodás miatti feszülést, és könnyen elszakadhatnak. A jellegzetes csíkok ezeknek a szakadásoknak a helyén alakulnak ki. A striák leginkább a terhesség 6–8. hónapjában jelentkeznek, és előfordulásuk gyakoribb azoknál a nőknél, akik első gyermeküket várják. A striák kialakulása attól is függ, milyen a bőr minősége, azaz milyen a bőrben található kollagén aktuális állapota, illetve elasztintartalma. A terhességi csíkok kialakulásának elkerülése érdekében javasoljuk a kismamáknak, hogy figyeljenek oda testsúlyukra, arra, hogy a súlygyarapodás a terhesség ideje alatt fokozatos és mérsékelt maradjon. Ehhez a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen. A bőr állapotának megőrzése érdekében rendkívül fontos a rendszeres hidratálás, és ajánlott a striaellenes, speciális készítmények használata is.

Akné

A terhességgel együtt járhat az akné jelentkezése is. A megnövekedett hormonszint miatt fokozódik a bőrben a faggyúkiválasztás, ami kedvező feltételeket jelent a komedóképződéshez. Az aknés tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében javasoljuk a kismamáknak, hogy fordítsanak nagy figyelmet a bőr rendszeres tisztítására, a faggyú alapos eltávolítására. Súlyosabb tünetek esetén érdemes bőrgyógyász véleményét is kikérni. Szerencsére előfordulnak olyan esetek is, amikor a meglévő akné a terhesség ideje alatt szemmel látható javulást mutat, tünetei enyhülnek.

Változások az anyajegyek állapotában

A terhesség időszaka alatt előfordulhat, hogy a meglévő anyajegyek némelyike esetleg sötétebbé válik, mérete megnövekszik. Ezek a változások a szülés után általában visszarendeződnek, és az anyajegy újból olyan lesz, mint a terhesség előtt volt. Ha azonban az anyajegyek megjelenésében bármilyen változást tapasztalunk, semmiképpen se mulasszuk el megmutatni a bőrképet bőrgyógyász szakorvosnak!

Változások a haj állapotában

A terhesség alatt a haj megerősödik, egészségesebb, szebb lesz, mint korábban volt, és gyorsabban is nő. A szülés után viszont a hormonszint jelentős mértékű visszaesése miatt – a korábban tapasztalt változásokkal éppen ellentétesen – vékonyabb szálú, gyengébb szerkezetű lesz a haj, és a hullása is fokozódik. Az elvesztett hajmennyiség azonban visszanő, nem kell megijedni. A haj erősödését aminosavas kezelésekkel lehet támogatni, gyorsítani.

A TERHESSÉGGEL JÁRÓ ESETLEGES EGYÉB EGÉSZSÉGPROBLÉMÁK

A terhesség alatt a bőr általában véve szárazabb és érzékenyebb, mint előtte volt, ezért a szokásosnál több törődést és alaposabb ápolást igényel. A hormonális változás következményeiként azonban nemcsak a szokásos bőrkép változhat, hanem egyéb tünetek is jelentkezhetnek.

A végtagok ödémája

A láb megdagadása és kellemetlen fájdalma gyakran előforduló probléma a terhesség alatt. Oka egyrészt a hormonális változásokra vezethető viszsza, másrészt a baba súlyának gyarapodásával függ össze. A magzat ugyanis hétről hétre növekvő súlyával nyomja a medence ereit, és ezzel akadályozza a végtagok megfelelő keringését. Az ödémával járó kellemetlenségeket, a láb fájdalmát csökkenthetjük a vérkeringést fokozó sétával, illetve érösszehúzó hatású hideg lábzuhannyal is. Ne felejtsük el felhívni a kismamák figyelmét arra, hogy a fürdéshez, zuhanyozáshoz használt víz ne legyen túl meleg, mert az értágító hatású. Pihenés közben pedig, ha lehet, a lábat emeljék vízszintes pozícióba vagy a fölé.

A hüvelygomba

Különösen a terhesség harmadik harmadában, illetve a szülés utáni időszakban gyakran jelentkezik ez a fehér folyással és viszketéssel járó, kellemetlen probléma is, amelyre a nőgyógyász a külső és belső tüneteket is gyorsan enyhítő, hatékony készítményeket tud javasolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük