Az élet forrása: a napfény 2. rész

Az utóbbi években rendszeresen olvasni az újságok hasábjain az UV-sugárzás egészségkárosító, öregedést okozó hatásairól. A fi gyelmeztetések egyáltalán nem indokolatlanok, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a napfény jótékony, éltető, egészségvédő tulajdonságairól sem. A kérdéshez akkor állunk hozzá helyesen, ha a napsugarak pozitív és negatív hatásainak pontos ismeretében, tudatosan alakítjuk ki napozási szokásainkat. A helyes mérték megtalálásához kíván segítséget nyújtani az a cikksorozat, amelynek első részét előző számunkban közöltük. Most itt a folytatás…

KIBILLENT EGYENSÚLY

Az utóbbi tíz-tizenöt évben a figyelem középpontjába kerültek a napozással járó veszélyek. Gyakran hallhatunk, olvashatunk különböző fórumokon olyan tartalmú üzeneteket, amelyek a napozás egészségkárosító hatásait hangsúlyozzák. A túlzott napexpozíció kétségbevonhatatlan veszélyeivel kapcsolatos tájékoztatás fontosságához nem férhet kétség. Miközben azonban a széles körű napozásellenes kampánynak köszönhetően közismertté váltak a bőrt túlságosan nagy dózisban érő UV-sugárzás kockázatai, szinte teljesen megfeledkeztünk a napsugárzás kedvező, sőt, a szervezet egészsége szempontjából nélkülözhetetlen tulajdonságairól. A mérleg két serpenyője között felborult az egyensúly. Az UV-veszéllyel kapcsolatos tájékoztatás eredményeképpen ma már vannak, akik átestek a ló túlsó oldalára, és „napfóbiával” küzdenek: szinte menekülnek a napfény elől, félve a bőr öregedésétől, a rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásától. Holott az embernek genetikailag és fiziológiailag meghatározott lételeme a napfény, amely nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéseinek fenntartásához.

A TÚLZOTT NAPVÉDELEM VESZÉLYEI

Az UV-sugárzás veszélyeire fi gyelmeztető, központi költségvetésből finanszírozott kampányok Nyugat-Európában különösen sikeresek voltak. Ez egyfelől pozitív eredmény, hiszen bekerültek a köztudatba a túlzott napexpozícióval járó kockázatok és a fényvédelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók. A szakértők szerint azonban ezzel párhuzamosan a korábbi időszakokhoz képest veszélyesen megnövekedett a lakosság körében a D-vitamin hiányos állapotok, illetve az azzal összefüggő egészségproblémák előfordulásának aránya. Az Egyesült Államokban, Angliában és más országokban is egyre gyakrabban hallani olyan véleményeket is, amelyek szerint az UV-ellenes kampányok hangnemén változtatni, finomítani kellene. Saját kutatási eredményeikre támaszkodva olyan, világszerte elismert szaktekintélyek állítják ezt, mint Dr. Garland, Holick, Grant, Giovanucci, Moss vagy Bataille, akik aggódva látják az összefüggéseket a napozástól való tartózkodás és a D-vitaminhiányos állapotok kialakulása között. Véronique Bataille francia bőrgyógyász, aki orvosi szaklapokban már nyolcvan cikket publikált a bőrrák témájában, egy 2009-es írásában például így fogalmaz: „Az ember alapvető vitális szükségletei közé tartozik, hogy naponta legalább 15 percen keresztül természetes fény érje.” A kreol vagy barna bőrűeknek pedig, akiknek a bőre az erőteljesebb védekezőképesség miatt csak lassabban képes D-vitamint szintetizálni, még ennél is hosszabb ideig kellene napon tartózkodniuk. Növelni kellene a napexpozíció időtartamát a téli hónapokban is, illetve minden olyan időszakban, amikor a nap csak gyengén süt. A nemzetközi hírű amerikai bőrgyógyász-kutatóorvos, Holick professzor szerint azoknak, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy naponta megfelelő dózisú természetes napsugárzás érje a bőrüket, kifejezetten javasolt a mesterséges UV-fény, mint a napfény alternatívája. Szoláriumozásra azonban csak a minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, igényes szalonokat javasolja, amelyek megfelelően képzett alkalmazottakat foglalkoztatnak.

MEGVÁLTOZOTT VÉLEMÉNYEK A BŐRT ÉRŐ UVHATÁSSAL KAPCSOLATBAN

A D-vitaminhiányos állapotok növekvő tendenciája miatt ma már egyre több orvos gondolja úgy, hogy az UV-fény káros hatásaira figyelmeztető kampányok üzenete kissé eltúlzott volt. Ennek a véleménynek adott hangot 2009 októberében egy sajtótájékoztató keretében a spanyol esztétikai bőrgyógyászok 21. országos találkozóján részt vevő szakmai közösség is, felhívva a figyelmet arra, hogy az egészség megőrzése szempontjából a leghelyesebb magatartást a bőrt érő mértékletes UV-sugárhatás jelenti. Dr. Julián Conejo-Mir, a Spanyol Bőrgyógyász Akadémia elnöke egy sajtótájékoztató alkalmával elmondta, hogy a D-vitaminhiány aggasztó terjedése miatt az orvosoknak felül kell vizsgálniuk korábbi álláspontjukat a napsugárzással kapcsolatban. A D-vitamin létfontosságú szerepét hangsúlyozva elmagyarázta, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen, semmi mással nem pótolható szerepet játszik az immunrendszer számára, és bizonyítottan gátolja a bélrák, a prosztatarák és a mellrák kialakulását. Hozzátette: „Az utóbbi években tapasztalt klímaváltozás egyetlen pozitív hatásának tekinthetjük, hogy bőrünk az erősebb napsugárzás hatására több D-vitamint állíthat elő.” Dr. Esteban Parra, a Torontói Egyetem antropológia professzora, a bőrpigmentáció nemzetközi hírű szaktekintélye hangsúlyozta, hogy az UV-fény hatására keletkező D-vitamin csökkenti az autoimmun betegségek, többek között a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát. Parra profeszszor elmondta azt is, hogy a szervezet számára optimális D-vitamin szintet egy tudatosan megtervezett étrenddel sem lehet biztosítani. A természetes napfény UV-hatására a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Ha klimatikus vagy egyéb okokból a bőrt nem érheti szükséges mennyiségű napfény, akkor étrend-kiegészítőkkel, illetve mesterséges UV-források használatával kell gondoskodni a megfelelő D-vitamin szintről. A profeszszor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy sem a napozást, sem a szoláriumozást, sem az étrend-kiegészítőkkel történő D-vitaminpótlást nem szabad túlzásba vinni, mert mindháromnak súlyos következményei lehetnek az egészségre nézve. A spanyol esztétikai orvosok szakmai közösségének véleménye szerint tehát mértékkel ugyan, de az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van az ultraibolya sugárzásra. A túlzott napexpozíció és a napozástól való teljes tartózkodás egyaránt súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. A napozásban azt a helyes mértéket kell megtalálni, amellyel biztosítható a szervezet számára a megfelelő D-vitamin szintézis, anélkül, hogy a bőrt kitennénk a leégés veszélyének, amely hosszú távon valóban rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásához vezethet. A sajtótájékoztatón felszólaló két szaktekintély elmondta, hogy ennek az egyensúlynak a megtalálása nem könnyű feladat, ugyanakkor egyedül ez vezethet el a minden szempontból kielégítő megoldáshoz.

ÁLLÁSFOGLALÁS A SZOLÁRIUMOK KÉRDÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

A mesterséges UV-források kapcsán az utóbbi években különböző vélemények kaptak hangot, és kerültek be a köztudatba. Olvashattunk, hallhattunk olyan véleményeket, amelyek szerint a szolárium UV-terhelése – hozzáadódva a bőrt érő természetes napterheléshez – csak tovább fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát. Mára azonban tudományosan bizonyított tény, hogy a mérsékelt szoláriumhasználat éppen hogy védő hatást fejt ki a bőrre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos álláspontja szerint a szoláriumok felkészítik a bőrt a nagyobb, természetes sugárhatással szembeni védekezésre, és 2-es, 3-as fokozatú fényvédelmet biztosítanak. A nyaralás előtti időszakban ezért különösen ajánlott némi időt áldozni a mesterséges barnulásra, mert az így kialakult fényvédelemmel kétszer, háromszor annyi időt tölthet az ember a természetes napfényben a leégés kockázata nélkül. A mesterséges UV-fény ugyanis felgyorsítja a melanogenezist, és a bőrben keletkezett, nagyobb mennyiségű melanin azután fokozott védelmet nyújt a bőr számára a napfény káros sugaraival szemben. A természetes fény így kevésbé károsítja a bőrt, gyorsabb a barnulás, és nem elhanyagolható szempont az sem, hogy már a nyaralás első napjaiban sem kell hófehér bőre miatt kényelmetlenül éreznie magát az embernek a strandon. A bőr megfelelő UV-védelméről természetesen a napozás során így is gondoskodni kell, de a leégés és a bőrkárosodás kockázata a nyaralás idején jóval alacsonyabb azoknál, akik szoláriumozással készítették fel a bőrüket a nagyobb napfényterhelésre. Ha a nyaralás előtti egy-két hétben szoláriumba járunk, az epidermisz fokozatosan hozzászokik az UV-terheléshez, és aktivizálja saját védekezőképességét, amely azután védettséget biztosít a bőr számára a napégéssel szemben. Ennek a természetes védekező mechanizmusnak a folyamatát vizsgálta az a kutatás, amelyet Dieter Abeck professzor vezetésével Münchenben, a Biedersteini Klinika bőrgyógyászati és allergológiai osztályán végeztek. A kísérletben 18 és 30 év közötti vizsgálati alanyok vettek részt, 67 nő és 32 férfi . Hat héten keresztül rendszeresen használták az intézetben elhelyezett szoláriumot. Az expozíciós idő alkalmanként 7 és 10 perc között változott. Érke zéskor, illetve a szoláriumhasználat után minden alkalommal megmérték a bőr pigmentációját és metabolizmusát. A méréses eredmények azt igazolták, hogy a bőr kezelésről kezelésre egyre vastagabb lett, és egyre nagyobb mennyiségben volt jelen benne a melanin. Megnőtt a bőrben bizonyos savak koncentrációja is, amelyek jelenlétében csökken a napégés kockázata. A mért értékek azt igazolták, hogy a mesterséges UV-fény hatására működésbe lépett a szervezet saját önvédelmi mechanizmusa, és egy olyan természetes szűrőrendszert épített ki, amelynek köszönhetően a bőr kevésbé érzékennyé vált a nagyobb dózisú fényterhelés hatásaival szemben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük