Aloe vera: a világ egyik legrégibb kozmetikuma

Aloe vera: a világ egyik legrégibb kozmetikuma

Madeira szigetén található a világ legjobb minőségű aloe verája. Egy magánkézben lévő kis ültetvényen itt a növénynek ugyanazt az alfaját termesztik, amelyet már az ókori Egyiptomban és Kínában is jól ismertek. A számos jótékony hatással bíró növény ma egyre keresettebb a Távol-Keleten, az Egyesült Államokban és a világ minden táján.

EGY CSODÁLATOS HATÁSÚ, KÜLÖNLEGES NÖVÉNY


Az aloe vera (Aloe barbadensis Miller) egyike a világon létező 300 aloefajnak. A növény az Arab-félszigeten, Észak-Afrikában, a Kanári-szigeteken és a Zöld-foki-szigeteken őshonos, de a világ más tájain is megél. Meglehetősen nagy múltat tudhat magáénak, hiszen a feljegyzések szerint már Mezopotámiában, Egyiptomban és az antik Görögországban is valóságos kultusza volt. Az aloe vera Nefertiti és Kleopátra mindennapi ápolószerei között is ott szerepelt, de több ezer éves múltra tekint vissza a növény a kínai és a maja kultúrában is. Az aloe vera jellegzetes formájú növény: könnyen felismerhető 60–80 cm hosszúra is megnövő húsos, tövises leveleiről és sárga vagy olykor narancssárgás virágairól. Egyike a legismertebb légtisztító, méregtelenítő hatású növényeknek. Az aloe vera levelének súlya a Madeira-szigeti ültetvényen a 2 kg-ot is elérheti. A levél húsa, amely gél formájában használható, azonnali kellemes bőrkomfortot biztosít, és több mint 75 féle tápanyagot, mintegy 20 féle ásványi anyagot, 18 aminosavat, 12 vitamint tartalmaz.
Hatóanyagainak gazdagsága miatt a kozmetikai ipar a növényt mindenekelőtt az alábbi területeken alkalmazza:
• a kollagéntermelés ösztönzése, öregedésgátlás,
• égési sérülések kezelése,
• hegkezelés. Több tanulmány is igazolta, hogy a levél középső részéből kinyert gél csökkenti a hegesedéssel járó gyulladásos folyamatokat, és felgyorsítja
a hegképződést.
Az aloe vera leveléből származó gélnek többféle, kivételesen jótékony hatása van: rendkívül gyorsan hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, penetrációjamég a víznél is négyszer gyorsabb. Hatféle antiszeptikus hatóanyag is található benne, amire egyetlen más növény esetében sincs példa. Fokozza a sejtképződést, a kollagénszintézist, tisztítja a szervezetet, és helyreállítja az anyagcsere-folyamatok egyensúlyát. Az aloe vera pH-ja nagyon közel esik a bőr saját kémhatásához. Különleges tulajdonságainak köszönhetően a növény kitűnő bőrregeneráló szer, ezért is tartják olyan nagy becsben a kozmetikai iparban. Az aloe vera tartalmú kozmetikumok piaca óriási, és évről évre csak egyre nagyobb lesz. (Az aloe vera alapú termékekből származó bevétel ma csak az amerikai piacon 34 milliárd dollárt tesz ki!)
Az aloe vera húsa nemcsak külsőleg használható fel, hanem fogyasztható is. Belsőleg alkalmazva kiváló antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír, gazdag fehérjékben és többféle vitaminban (A,- B1-, B2-, B6-, B12- és E-vitaminban). Éppen ezért előszeretettel használják például különféle élelmiszeripari termékek, italféleségek összetevőjeként. Számos kutatás eredményei szerint a növény feltételezhetően rákellenes hatással is rendelkezik. Az aloe vera tehát egy sokoldalú felhasználásra alkalmas növény, amely többféle egészségproblémára – köztük a bőr legkülönbözőbb problémáira is – képes hatékony megoldást nyújtani.

MADEIRA: AZ ALOE VERA ÚJABB ELDORÁDÓJA

Madeira és a hozzá tartozó hét kis sziget 1910-ig öt évszázadon keresztül portugál gyarmat volt, ma Portugáliához tartozó autonóm terület. Legfőbb gazdasági erejét hosszú ideje a turizmus jelenti, illetve – kisebb részben – a helyi borászat, borkultúra. Az utóbbi évek új és ígéretes iparágaként bontakozott ki a szigeten az aloe vera termesztés, és részben ehhez kapcsolódóan indultak gyors fejlődésnek a jó közérzeti szolgáltatásokat nyújtó intézmények is. Blanka és Peter Cowan egyenesen azért telepedtek le Madeirán, hogy itt hozzák létre a maguk aloe vera ültetvényét, mert állításuk szerint a növény termesztéséhez világviszonylatban is itt, a szigeten a legalkalmasabbak a klimatikus adottságok. Az ültetvényhez tartozik egy feldolgozóüzem is, amely 100%-ban természetes aloe vera termékekkel látja el egész Európát. Blanka Cowan kiváló ismerője a növény valamennyi jótékony hatásának: „Munkánk során beigazolódott, hogy az aloe verával alkalmazási területeinek mindegyikén valóban látványos eredmények érhetőek el. A növény kiváló hatásfokkal használható az akné, a striák, a hajszálér-eredetű bőrproblémák és az egészen súlyos égési sérülések esetében is.” A gazdaságban az aloe vera termesztése ökológia gazdálkodás keretei között zajlik, a fenntartható fejlődés szempontjainak maximális figyelembe vétele mellett. A növényekkel a szigeten élő földművesek foglalkoznak, nagy hozzáértéssel. A Cowan házaspár biztosítja számukra a fiatal palántákat, a technikai hátteret és a piaci értékesítés lehetőségeit, a helyi parasztok pedig a növények gondozásával, művelésével foglalkoznak. Az aloe vera növényt háromévnyi zavartalan növekedési időszak után vonják be a termelésbe, amikor is első virágzását követően háromhavonta három levelet vágnak le róla. Az egyenként 1–2 kg súlyú leveleket korán reggel gyűjtik be, majd rögtön a feldolgozóüzembe szállítják, ahol mielőbb kinyerik belőle az értékes gélt. A gélből azután egy speciális eljárással kivonják a külső részekben található hánytató, hashajtó hatású aloint, amely toxikus anyag lévén nem kerülhet bele a piacra szánt termékekbe. Az induló vállalkozás a termesztés beindításánál sokat köszönhetett a sziget botanikai kutatólaboratóriumának, illetve egyes helybéli aloe-szakértőknek is. „Különösen nehéz feladat volt a termesztésre és szaporításra leginkább alkalmas egyedek kiválasztása, illetve a máshonnan importált palánták hozzászoktatása a sziget klímájához. Ugyanakkor tudni kell, hogy a Madeira szigetén uralkodó, egész évben mérsékeltnek nevezhető időjárás, a speciális, vulkanikus talaj és a rengeteg napsütés kiváló feltételeket biztosítanak az aloe vera termesztéséhez…” – mesélt a kezdeti lépésekről Peter Cowan, a gazdaság tulajdonosa.

EGY TERMÉK, AMI NEM HIÁNYOZHAT A SPÁK ÉS SZÉPSÉGSZALONOK POLCAIRÓL

Az aloe verával számos kozmetikai készítmény alapanyagaként vagy fő öszszetevőjeként találkozhatunk. A spa világában azonban ma még csak ritkábban fordul elő, hogy egy intézmény kifejezetten az aloe vera sokoldalú felhasználásának lehetőségeire alapozná kezelési kínálatát. A Reid’s Palace nevet viselő szálloda spája azonban kivétel ez alól. A Madeira szigetén betakarított aloéból előállított „Aloe Vera da Madeira” nevet viselő termékkel ebben az intézményben számos különböző rituálét végeznek, többek között hámlasztást, tonizáló masszázst is. A spa vendégkörében sokan vannak olyanok, akik kifejezetten az aloe verás kezelések miatt veszik igénybe a szolgáltatásokat. Mások pedig, akik esetleg korábban nem ismerték az aloe vera jótékony hatásait, néhány alkalom után válnak rajongóivá ennek a csodálatos növénynek, amely jól látható és érezhető változást okoz a vendégek bőrképében, bőrminőségében. Az Atlanti-óceánra néző, sziklán magasodó Reid’s Palace Funchal város kikötőjének legszebb dísze. A 19. században a gyönyörű Sissi császárné is többször ellátogatott ide, és szívesen büszkélkedett vendégei előtt a sziget egyik legszebb kertjével, amelyben pompás, méretes aloe verák magasodtak a többi növény fölé. A szabadságvágyáról híres, máig legendás osztrák császárné és magyar királyné néhány apró, személyes emléktárgyából kis kiállítást rendeztek be itt, amely híven őrzi emlékét, s az ő alakjának tiszteleg a város dombján felállított bronzszobor is. A hotel gyönyörű spája a kerttől alig néhány lépésnyire található. Kezelési kínálata a szálloda színvonalához mérten igen széles, és a gazdag választékban igazi különlegességnek számítanak az aloe verás rituálék. Az egész szigeten egyelőre kizárólag a Reid’s Palace spája kínál vendégeinek olyan kezeléseket, amelyek ennek az itt őshonos, sokoldalúan felhasználható növénynek az értékeire építenek, pedig a helyi jellegzetességek különleges színezetet adhatnak egy-egy intézménynek, és vonzóak a vendégek számára. A jövő egyik fontos feladata lesz Madeirán, hogy a kivételes minőségű növényben rejlő lehetőségeket felismerve a szakemberek aloe verás protokollok széles skáláját dolgozzák ki, és ajánlják helyi specialitásként az ide látogatóknak. Az évezredek óta ismert „csodaszert”, ezt a kivételes természeti kincset meg kell tanulni újra az emberek szolgálatába állítani, és ezen keresztül hozzájárulni a helyi egészségturizmus, a helyi gazdaság fellendítéséhez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük