A pakolások ezerarcú világa

A pakolások ezerarcú világa

A maszkok, pakolások, testtekercselések a kozmetikában és a spában is számos kezelés részét képezik. Az intézmények kínálatában azonban ezek a szolgáltatások – valljuk meg – nem tartoznak a legkeresettebbek közé. A vendégek inkább csak egy-egy komplex rituálé egyik elemeként találkoznak a kezelésnek ezzel a fajtájával. Egyébként, hacsak a kozmetikus kifejezetten nem ajánlja, eszükbe sem jut, hogy testpakolást kérjenek. Pedig a különféle pakolások számos bőrproblémára nyújthatnak hatékony megoldást. Ideje volna újra felfedeznünk e nagy múltra visszatekintő kezelési eljárás kiváló értékeit, s ennek megfelelően szabni meg helyét a kezelési kínálatban.

A pakolások ma nem tartoznak a legnépszerűbb kezelések közé. A kínálatban általában nem szerepelnek az őket megillető helyen, s a vendégek, de talán még a kozmetikusok sem ismerik eléggé ennek az ősi idők óta alkalmazott ápolási formának a hatékonyságát és előnyeit. A pakolás értékeit ma egyszerűen alábecsülik, és ennek oka alapvetően az ismeretek hiányában keresendő.A pakolást a legtöbb vendég nem is tartja „igazi” kezelésnek. Inkább csak úgy gondol rá, mint egy opcionálisan igénybe vehető plusz szolgáltatásra, mint a rituálé kiegészítő elemére, ami adott esetben nyugodtan ki is hagyható a kezelésből. Legtöbben azon a véleményen vannak, hogy a kezelés végeredményét nem sokban befolyásolja, volt-e benne pakolás, vagy sem. Ráadásul a hagyományos pakolások a vendégek számára élvezeti értékük alapján sem tartoznak a legizgalmasabbak közé. A pakolás fogalma sok intézmény kínálatában egyáltalán nem tartozik a „kényeztetések” kategóriájába, és a vendégek részéről is inkább semleges vagy negatív aszszociációk társulnak hozzá. A szó hallatán sokan rossz szagú, nehezen lemosható, sűrű, algás, iszapos masszára gondolnak, vagy éppen egy kellemetlen hűtőpakolásra, amitől hosszú perce kig vacog az ember… A pakolásokhoz, tekercselésekhez gyakran használt, esztétikusnak éppen nem nevezhető, ráadásul idegesítően zörgő és csúszós plasztikfólia sem tartozik azok közé a dolgok közé, amelyekről azonnal kellemes, kényeztető élmények jutnak az ember eszébe. Ráadásul a nagy anyagszükséglet miatt a pakolások árát is nehéz úgy meghatározni, hogy az vonzó és könnyen elfogadható legyen a vendégek számára. Egy testradírozó-hámlasztó kezelés ára általában jóval alatta marad a pakolásokénak, ezért természetesen sokkal vonzóbb. Nem beszélve arról, hogy egy hámlasztás eredménye mindig azonnal érzékelhető, míg a pakolás hatása nem feltétlenül mutatkozik meg ilyen gyorsan és látványosan. A pakolásra fordított összeg sokak számára csak kidobott pénznek tűnik. Nem egy vendég véleménye szerint fölösleges pénzt áldozni arra, hogy az ember fél órát egyedül feküdjön egy kabinban, jól bemaszatolva. Nem egy vendég érzi úgy, hogy a pakolás hatóideje alatt ő tiszta nyereséget termel a kozmetikának, hiszen a kozmetikus ez alatt az idő alatt nem foglalkozik vele, hanem más kezeléseket végezhet vagy készíthet elő. Több oka van tehát annak, hogy ez a nagy hatásfokú kezelési eljárás ma nem tartozik a legnépszerűbbek közé. Pedig némi kreativitással, a kezelés formájának és tartalmának újragondolásával könnyen vonzóvá tehetjük vendégeink számára ezt az ősi idők óta ismert eljárást. Nincs más dolgunk, mint hogy megismertessük velük előnyeit és értékeit, gazdagítsuk a szolgáltatás tartalmát, és izgalmasabbá, vonzóbbá tegyük a kivitelezés módját. Ha ezt a hármas célt sikerül elérnünk, akkor kínálatunk – különösebb befektetés és üzleti kockázat nélkül – számos új, színes kezeléssel gazdagítható.

A PAKOLÁSOK HATÉKONYSÁGA

A spa világában a pakolás egyáltalán nem kiegészítő kezelésnek számít, hanem önálló rituálénak, amely a tradicionális ápolási kultúrákban minden időben és a világ minden táján önálló létjogosultsággal bírt. A spában a pakolás esztétikai, jó közérzeti és relaxációs hatását egyaránt megtapasztalhatják a vendégek. A kezelési formát szépészeti hatékonysága miatt a keleti és az afrikai kultúrák is nagyra tartották, és minden kultúrában jól ismerték bőrpuhító, tápláló, tonizáló hatásait. Ma, amikor az alakformáláshoz számos különféle készülék áll már a szakemberek rendelkezésére, könnyen megfeledkezünk arról, hogy a masszázzsal kombinált pakolás a testsúlycsökkentés máig egyik leghatékonyabb módjának számít. Az egészségmegőrzés és a jó közérzet terén is nagy hagyományai vannak ennek az ápolási formának: nem létezik olyan kultúra, amely a szervezet tisztítására és méregtelenítésére, a jó közérzet helyreállítására ne ismert és ne alkalmazott volna többféle, a helyi adottságoknak megfelelő pakolást. Kultúránként más és más formában, de mindig is létezett a kezeléseknek ez a sajátos formája, amely lehetett például algás pakolás, iszappakolás vagy homokfürdő. Az egyiptomi, az ókori római, a prekolumbiánus, a japán és a csendes-óceáni szigeti kultúra számára is jól ismert eljárások voltak ezek, amelyek gyakran a balneoterápia és a termoterápia tágabb rendszerébe illeszkedtek bele, és más kezelésekkel együtt fejtettek ki komplex revitalizáló, relaxáló vagy esztétikai ápoló hatást. A pakolásoknak számos fajtája és sokféle jótékony hatása ismeretes. Alkalmasak a bőr mélytisztítására, a bőr és az izmok tónusának fokozására, a bőr megnyugtatására, táplálására, a toxikus anyagok kiválasztásának elősegítésére, a cellulit kezelésére, a bőr alatti zsírpárnák csökkentésére és – a pakoláshoz felhasznált összetevők hatóanyag-tartalmától függően – számos más célra is.

HOGYAN TEHETJÜK ÉRZÉKI ÉLMÉNNYÉ A KEZELÉSEKNEK EZT A FORMÁJÁT?

A pakolásokhoz felhasználható alapanyagok igen sokfélék (karité, csokoládé, razul, méz, gyógyfüvek és fűszernövények, citrusfélék és más egzotikus gyümölcsök, zöldségfélék, agyagok és iszapok stb.). Ugyancsak sokfélék a pakolások a kulturális különbözőségek szerint is, hiszen más és más jellegzetességei vannak egy távol-keleti, egy jávai, egy indián, egy indiai, egy afrikai, egy hawaii vagy egy thai kezelésnek. Ez a sokféleség pedig kiváló lehetőségeket rejt magában ahhoz, hogy autentikus forrásból merítve és saját kreativitásunkat is segítségül hívva megújítsuk a szalon pakolásainak kínálatát, és vonzóbbá, csalogatóbbá tegyük a vendégek számára. A természetes alapanyagok gazdag tárháza a textúrák tekintetében is sok választást enged a kozmetikusnak. A pakolás textúrája a felhasznált alapanyagoktól függően lehet könnyű, a bőrre szinte fátyolszerűen felvihető gél, lehet egzotikus vaj, lágy, olvadó krém, bársonyos balzsam vagy könynyű hab. Lehet gyógyfüves paszta, gyógynövényes főzetből készült zselé gyümölcshúspéppel gazdagítva, lehet ínyenceknek való nyalánkságokat megidéző, gurmand készítmény. A különféle textúráknak csak a saját kreativitásunk szabhat határt, és persze az anyagismeret, hiszen a saját készítésű kozmetikumok receptúrájánál a felhasznált alapanyagok hatóanyagainak és állagának ismerete is nagyon fontos.

MITŐL VÁLIK ÉRDEKESSÉ A PAKOLÁS A VENDÉG SZÁMÁRA?

A pakolás az egyik legrégibb szépészeti eljárás, amely minden kultúrában gyökeret vert, úgy is, mint gyógyító technika, és úgy is, mint a nők szépségápolásának egyik módszere. Éppen ezért gyakorlatilag bármelyik, általunk ma alkalmazott pakolás könnyen kapcsolatba hozható valamely távoli kor vagy távoli vidék ápolási kultúrájával, s így a vendég számára könnyen teremthető a kezeléshez egy megfelelő kontextus, egy „történet”, amely a dekorációban, a kezeléshez választott zene stílusában, a rituálé egész koreográfiájában meghatározó lehet. A cél az, hogy vendégünket a pakolás jellegének
megfelelően egy képzeletbeli világba röpítsük, s kezelés közben úgy érezze magát, mint egy gésa, egy indiai vagy egy balinéz hercegnő, vagy mint maga Seherezádé, Kleopátra, esetleg Madame Tallien, akinek szokása volt, hogy friss eper és málna összetört húsával boríttatta be az egész testét, s így gondoskodott bőre feszességéről, fiatalos bársonyosságáról. Az algák és a tengeri iszap magas hatóanyag- tartalmuknál fogva kihagyhatatlan alapanyagai a fogyasztó és revitalizáló, remineralizáló kezeléseknek. Ezeket a szagra, színre, állagra nem igazán vonzó kezeléseket is sokkal szívesebben fogadják a vendégek, ha a kozmetikus nem elégszik meg azzal, hogy az anyagot minden kommentár nélkül egyszerűen csak felkeni a testre. Az algák és a tenger hatóanyagokban gazdag világa tálcán kínálja a lehetőséget a kozmetikus számára, hogy érdekes információkkal lássa el vendégét az alkalmazott pakolással kapcsolatban.

HOGYAN TEHETJÜK AZ EGYSZERŰ PAKOLÁST ÉLVEZETES, KÉNYEZTETŐ KEZELÉSSÉ?

A nem különösebben kellemes és viszonylag időigényes pakolást néhány egyszerű, praktikus megoldással igazi kényeztető ápolássá varázsolhatjuk a vendégek számára. A jelenleg használt, modern textúrák általában lehetővé teszik, hogy a pakolást vékony rétegben vigyük fel a test bőrére, ami a vendég számára máris komfortosabb és kellemesebb érzést jelent, mint amikor több centiméter vastag anyagmennyiségbe burkolva kell feküdnie a kezelőágyon. A kezelés alatti jó közérzet biztosításához feltétlenül meleg hőmérsékletre van szükség. A meleg hatására egyébként a hatóanyagok is könnyebben jutnak be a bőrbe, ezért feltétlenül gondoskodjunk a pakolások idejére mélymeleg takaróról. Olyan terméket válasszunk, amelynek anyaga nem zörög minden mozdulatnál, és nem zavarja a vendéget az ellazulás, a nyugalom perceiben. A legújabb takarók már kellemes, lágy tapintású, puha anyagból készülnek, ízléses csokoládébarna, sárga, kék és más színekben is kaphatóak, és sokkal szebbek, praktikusabbak, mint a régebbi modellek. A legjobb kombinációt a fűthető matrac és a mélymeleg takaró együttese jelenti: ez minden oldalról egyenletesen meleg hőmérsékleten tartja a vendéget a kezelés ideje alatt. A hagyományos plasztikfóliát bátran lecserélhetjük a sokkal szebb és barátságosabb szövésmentes textíliára, amelyet az ayurvedikus kezelésekhez is használnak. Ma már elérhető áron kapható ez is. Egy puha párnát is biztosítsunk vendégünknek. Ezt helyezzük a tarkója alá, hogy kényelmesen feküdjön, és kérdezzük meg, szeretne-e szemellenzőt, amely a nyugodt relaxálását segítheti. Kapcsoljunk be egy kellemes, lassú, halk zenét, figyeljünk arra, hogy a kabinban csak tompa fények világítsanak. Mielőtt a testre felvisszük a pakolás anyagát, mindig langyosítsuk meg, hogy a bőrrel való találkozása a vendég számára kellemes élmény legyen. A pakolás felvitele során törekedjünk arra, hogy a kezünk érintkezése a vendég testfelületével folyamatos legyen. Mozdulataink határozottan járják be a teljes bőrfelületet, és ne legyenek „törések”, folytonossági hiányok az érintésben. Ugyanakkor kerüljük a nagy, akrobatikus mozdulatokat, amelyeket egyesek a profizmus jelének tartanak, de valójában csak a szakmai önteltség megnyilvánulásai. Mielőtt a mélymeleg takarót a testre felhelyeznénk, kérdezzük meg vendégünket, hogy milyen helyzetben szeretné tartani a kezét a hatóidő leteltéig, illetve kívánja-e esetleg, hogy a két karját a takarón kívül hagyjuk. Sokan vannak, akik nem bírják a bezártságérzésnek ezt a formáját sem, és klausztrofóbiás tüneteik jelentkeznek, ha a cipzárat a zsákon összehúzzuk. Zuhanyozás előtt a pakolás nagyobbik részét mi magunk távolítsuk el a bőrről egy meleg kesztyű segítségével, és ajánljuk fel vendégünknek, hogy ha szeretné, a hátáról szívesen lemossuk a zuhany alatt a fenn maradt anyagot.

HOGYAN TÖLTHETJÜK MEG TÖBB TARTALOMMAL A KEZELÉST?

A hagyományos pakolásokkal kapcsolatban a vendégek gyakori és nem alaptalan szemrehányása, hogy a kozmetikus az elég jelentős időtartamú hatóidő alatt egyedül hagyja őket a kabinban, nem törődik velük. Hogy ezt a vádat elhárítsuk magunktól, vezessük be a „kettő az egyben” pakolásokat: amíg vendégünk a meleg takaróval leterítve relaxál, mi végezzük el a kéz vagy a láb kényeztető masszázsát vagy más kezelését. Egy oxigenizáló, stresszoldó pakolásnál végeztethetünk vendégünkkel hasi légzést vagy más olyan relaxáló gyakorlatokat, amelyek a meditatív állapot elérését segítik. A pakolás hatóidejét kellemesebbé tehetjük, ha fényterápiát, kromaterápiát, zeneterápiát is alkalmazunk, és általában véve bármilyen, olyan eljárást, amely vendégünk jó közérzetét, testi-lelki harmóniájának kialakulását célozza meg. A kozmetikus a hatóidő alatt akkor hagyhatja egyedül vendégét, ha gondoskodik a hangulatfestő elemek tökéletes animációjáról, ami élményként hat a vendégre. Ha a vendég az ellazulást segítő hang- és fényhatások között relaxálhat, és idejét nem azzal tölti, hogy türelmetlenül várja a hatóidő lejártát, hanem nyugtató hatású zenét hallgatva a nyugalom és a belső béke ritka perceit átélve pihen egy harmonikus, kellemes és illatos kabinban, akkor nem fog hiányozni neki a kozmetikus jelenléte, és nem azt érzi majd, hogy „magára hagyták” a kezelés alatt, amit pedig ő kifizetett. A kezelőágy maga is lehet a kényeztetés egyik forrása. A gyártók ma már számos extrával felszerelt modellt gyártanak. Egyes kezelőágyak mérete a vendég igényeihez mérten megnagyobbítható. Más típusok fűthetőek, hullámmozgás vagy ringatás funkcióval rendelkeznek, beépített zuhany vagy affúziós zuhany tartozik hozzájuk, amelynek segítségével a pakolás a vendég fekvő helyzetében is eltávolítható a testről, anélkül, hogy a kezelés élményének folyamatosságát megszakítanánk, és ki kellene botorkálni a zuhanyzóig.

A PAKOLÁS MINT A RITUÁLÉ RÉSZE

A teljestest pakolás számos rituálé szerves részét képezi. Speciális hatásával hozzájárul a kezelés eredményességéhez, meghosszabbítja a rituálé időtartamát. Így a relaxációra, a testi, lelki és szellemi feltöltődésre fordítható idő is nő a vendég számára, az intézmény pedig a rituálé időtartamának arányában magasabb áron értékesítheti a szolgáltatást. A pakolással így mind a vendég, mind pedig a szolgáltató jól jár. A pakolást általában a testradírozás/hámlasztás és a masszázs/modellálás közé szokás beilleszteni a protokollba. A masszázs az egész rituálé legélvezetesebb része, ezt mindig érdemes a végére hagyni, hogy a vendég utolsó élménye legyen a legpozitívabb, mert ez ösztönzi őt arra, hogy majd egy másik alkalommal is visszatérjen. A hámlasztásnak pedig a hatóanyagok jobb penetrációja érdekében kell megelőznie a pakolást. Az elhalt hámsejtektől és a tisztátalanságoktól megszabadított, kitágult pórusú bőrben mélyebbre jutnak a pakolás hatóanyagai, így a kezelés végére a test még bársonyosabb, még simább, még feszesebb lesz. Ráadásul a pakolás mintegy előkészíti az utána következő masszázst, hiszen hatóideje alatt a kellemes melegben az izmok ellazulnak, kezdenek kioldódni belőlük a görcsök és feszültségek. Ha a rituálé arckezelést is tartalmaz, ezt – a jobb időkihasználás érdekében – legalább részben vagy akár teljes egészében érdemes a pakolás hatóideje alatt végezni. Ezzel a megoldással növelhető az egy rituálén belüli szolgáltatások menynyisége, gazdagítható a kezelés tartalma, anélkül, hogy a kezelésre fordítandó időt növelni kellene.

HOGYAN CSINÁLHATUNK KEDVET A PAKOLÁSOKHOZ?

Az értékesítés támogatására a legmegfelelőbb módszer a termék megfelelő kommunikációja. Meg kell tudnunk győzni vendégeinket arról, hogy a pakolások rengeteg hasznos hatóanyaghoz juttatják hozzá a bőrt. Ezt a kétségbevonhatatlan állításunkat látható és tapintással érzékelhető tapasztalatokkal is alá kell tudnunk támasztani. Vonzó és izgalmas, kipróbálásra csábító koreográfiát kell készítenünk a pakolásokhoz is. Minden más rituálénak is fontos eleme a koreográfi a, amely megragadja a vendég fantáziáját, utazásra hívja őt, álomba ringatja képeivel, érzéki hatásaival. A kezelés elnevezése és leírása is azonnal hat a vendég képzeletére, ezért a pakolásoknak is érzékletes és figyelemfelkeltő nevet kell adnunk. A vendéget választásában nagyban orientálja az a belső kép, amely benne a kezelés neve és leírása alapján képzeletben megjelenik. Ezért fantáziadús, kreatív és képszerű legyen minden szöveges információ is, amely a vendéghez a kezelési kínálat vagy különböző prospektusok útján eljut. Mert kipróbálásra csábító csak az a szolgáltatás lehet, amelynek kommunikációja képes megragadni a képzeletet, és vágyakozást ébreszt a fogyasztóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük