A méregtelenítő kúra ábécéje

A világ nyugati felén Londontól New Yorkig ma mindenütt hódít a méregtelenítési láz. Az egészségtudatos szemlélet terjedésével egyre nagyobb divat lett a tápcsatorna teljes belső tisztításáról, kolonterápiáról, a toxikus anyagok kiválasztásról, böjtről, diétáról beszélni, kipróbálni az újabb és újabb méregtelenítő módszereket és béltisztító készítményeket, igénybe venni a különféle intézmények méregtelenítő programjait.

A MÉREGTELENÍTÉS ALAPELVEI

A szervezet belső tisztán tartására valóban nagy szükség van, de nem szabad mindent készpénznek venni és kritikátlanul elfogadni, ami ebben az újabb keletű divathullámban a méregtelenítéssel kapcsolatban felüti a fejét. A nagy „takarítási láz”, ha meggondolatlanul fog hozzá valaki, többet árthat a szervezetnek, mint amennyit használ. Ezért mindig okosan, mértékletesen lássunk hozzá a belső tisztításnak, jól fontoljuk meg, milyen forrásból származó módszereket, információkat tekintünk megbízhatónak, és tartózkodjunk minden radikális megoldástól.

Milyen anyagokról beszélünk valójában, amikor a szervezet számára káros méreganyagok, toxikus anyagok kerülnek szóba? – kérdezzük Anne-Marie Roussel professzort, a Grenoble-i Joseph-Fourier Egyetem tanárát. „Toxikus anyagok alatt főként a környezetből származó káros és szennyező anyagokat, a növényvédőszerek maradványait, egyes tartósítószereket, a gyógyszerek lebomlása után visszamaradt anyagokat, illetve a cukrok és zsírok lebontási folyamatában keletkező bizonyos anyagokat értjük. A szervezetnek van egy saját méregtelenítő rendszere, amely sokféle toxikus anyag közömbösítésére képes a máj, a vese, az epe, a tüdő és a bőr kiválasztó, méregtelenítő tevékenységének köszönhetően.

A problémát az jelenti, hogy a mai életmódunk mellett túlságosan nagy mennyiségű káros anyaggal terhelődik a szervezet, és ezek a rendkívül hasznos funkciót ellátó szervek egyszerűen nem tudnak megbirkózni a saját kapacitásukhoz képest túlméretezett feladattal” – magyarázza a professzor asszony. A méreganyagok túltelítettsége állhat azután a hátterében a közérzetet érintő számos panasznak: a fejfájásnak, az ismeretlen eredetű fáradtságnak, levertségnek, a hasi felfúvódásoknak, a nyugtalan alvásnak, a fakó, élettelen bőrszínnek, a súlygyarapodásnak. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, ideje könnyíteni a szervezet terhein egy jól megtervezett, mértékletesen végrehajtott méregtelenítő kúrával, amelytől várhatóan megszűnik majd a rossz közérzetet okozó panaszok nagyobb része is.

A leghelyesebben az cselekszik, aki minden évszakváltozásnál, illetve a nagyobb evés-ivással járó ünnepek után is tart egy kisebb méregtelenítő kúrát, amikor egy-két napig csak nagyon könnyű ételeket fogyaszt, nagyon kis mennyiségben, és a szokásosnál is több folyadékot visz be a szervezetébe, hogy „átmossa” a leterhelt tápcsatornát. Ilyenkor tartózkodni kell nemcsak a nehezebb ételektől, de a kávétól, az édességtől, az alkoholtól, a cigarettától is. Legjobb, ha a tisztító diéta keretében ez alatt az egy-két napos időszak alatt csak zöldségeket és gyümölcsöt, szénsavmentes ásványvizet és méregtelenítő hatású gyógyteákat fogyaszt az ember.

A tisztítókúrák nagyszerű kiegészítései lehetnek különféle méregtelenítő hatású kezelések is: például a hidromasszázs fürdő, a testre felvitt különböző pakolások, a drénező kezelések, az elhalt hámsejteket a test teljes felületéről eltávolító bőrradírozás, a különféle illóolajos arc- és testkezelések. Néhány nap alatt a szervezet csodálatos módon képes megújulni és új energiákkal feltöltődni, ha a tisztulás lehetőségét biztosítjuk számára.

NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A KÚRA IDEJÉRE

A méregtelenítő kúrát olyankorra érdemes tervezni, amikor az ember kicsit ki tud szakadni a hétköznapokból, alacsonyabb fokozatra tud kapcsolni, alkalmat tud találni a lazításra, pihenésre is. A legnagyobb fizikai vagy szellemi megterhelések idején semmiképpen sem szabad böjttel, méregtelenítő kúrával gyötörni a szervezetet. Sokan vannak, akik a diéta drasztikus módjára esküsznek, és néhány napon keresztül semmiféle ételt nem vesznek magukhoz, csak folyadékot fogyasztanak. Ez a teljes táplálékmegvonás azonban veszélyes is lehet, az orvosok semmiképpen sem javasolják. A szervezetnek működései ellátásához feltétlenül szüksége van bizonyos tápanyagokra: fehérjékre, esszenciális zsírsavakra, cukorra… Ha ezekből a minimális mennyiséget sem biztosítjuk a számára, annak rosszullét, hányinger, teljes kimerültség lehet a következménye.

Sokan a gyors fogyás reményében vállalják, hogy napokon keresztül szinte egyáltalán nem esznek. Ezek a remények azonban utólag mindig szertefoszlanak, sőt, megbosszulják magukat. „Amikor az ember nem vesz magához táplálékot, a szervezet elsőként nem a zsírokat bontja le, hanem vizet veszít. Ilyenkor nem a zsírpárnák vékonyodnak, hanem csak az izomtömeg csökken. Amikor pedig újra tápanyaghoz jut a szervezet, gyorsan visszaépíti, amit a táplálékhiány idején elveszített, és még további zsírraktárokat is képez” – magyarázza Dr. Bertrand Guérineau táplálkozástudományi szakorvos. A méregtelenítő kúra alatt a teljes táplálékmegvonás egyáltalán nem ajánlatos. A legjobb megoldás, ha ez alatt az időszak alatt csak zöldségeket fogyasztunk, mégpedig azokat, amelyek maguk is méregtelenítő, vízhajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, táplálóak és könnyen emészthetőek.

A növények kalóriában szegények, viszont jól megtöltik a gyomrot, csillapítják az éhségérzetet. A diétás kúra alatt az étrendünket a következő zöldségfélékből állítsuk össze: spenót, póréhagyma, édeskömény, pitypanglevél, fekete retek, brokkoli, articsóka, galambbegy. Ezeket fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve, készíthetünk belőlük frissen préselt levet vagy leveseket, fűszerezhetjük is őket, de csak enyhén. A szervezet számára alapvetően fontos fehérjékről sem szabad megfeledkezni. A napi átlagos fehérjeszükségletünk 50 g. A diéta idején a zöldséges ételek mellé ilyen mennyiségben fogyasszunk grillezett vagy wokban gyorsan átsütött szárnyashúst, tojást (legfeljebb heti két alkalommal), illetve bármilyen halat, kivéve a sós, füstölt lazacot. A gyümölcsökre a szervezetnek a kúra alatt is szüksége van. Együnk zöld szőlőt, kivit, papayát, zöld almát, zöld citromot.A szénsavmentes ásványvízen kívül fogyasszunk még gyógyteákat, növényi főzeteket is, mert ezek segítik a méregtelenítést, támogatást nyújtanak a szervezetnek a tisztuláshoz.

Készítsünk gyógyteát csillagánizs és édeskömény keverékéből, rozmaring és csalán keverékéből, articsóka és füstike keverékéből, és kortyolgassuk ezeket legfeljebb három héten keresztül napközben, az étkezések között (de sohasem az étkezések mellé!). Egy drénező hatású gyógytea, ha túl hosszú ideig fogyasztják, a szervezet számára hasznos ásványi elemeket is kimossa a szervezetből, ezért a méregtelenítő teákat mindig csak kúraszerűen szabad fogyasztani! Nagyon jó vitamin- és rostforrást jelentenek a szervezet számára a különféle levesek is, amelyeket ízlés szerint fűszerezve sokféleképpen készíthetünk el. Javasoljuk a diétázóknak, hogy fogyasszanak könnyen emészthető, értékes tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény leveseket, amelynek elkészítéséhez használhatnak zellert, cukkinit, zsázsát, uborkát vagy tetszés szerint más növényeket is.

MÉREGTELENÍTÉS MINDEN SZINTEN – SZAKÉRTELEMMEL

Az arc méregtelenítése

Az arc bőrének méregtelenítése és megfelelő oxigénellátásának biztosítása a rendszeres és alapos arctisztítással lehetséges. Bármilyen későn is érjen haza az ember, bármilyen fáradt is legyen, a sminklemosás soha ne maradjon el! Az arc tisztítására használjunk krémes állagú arctisztító tejet, amely hatékonyan távolítja el a bőrről a sminkmaradványokat és a levegőből a bőrre került szennyeződéseket. Az arctisztító emulzió után töröljük át a bőrt tonikkal is, amellyel még tökéletesebbé tehetjük a tisztítóhatást, eltávolíthatjuk a szennyeződések legkisebb maradványait is. Ugyanezt az arctisztítást végezzük el reggel is, majd szánjunk néhány percet arra, hogy néhány légzőgyakorlattal friss oxigénhez juttassuk a testet, és megteremtsük magunkban a nap jó indulásához szükséges harmóniát. Az arc méregtelenítő kezelését a következőképpen végezzük el: Első lépésként tisztítsuk meg alaposan az arcot a sminkmaradványoktól és minden szennyeződéstől.

Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kezelés további lépései valóban kifejthessék tisztító-méregtelenítő hatásukat. A szokásos sminklemosás után gőzöljük az arcot. Egy forráspontig melegített vízzel telt edénybe tegyünk egy kevés kakukkfüvet. A felszálló gőz fölé hajolva vendégünk pórusai kitágulnak, és a kakukkfű hatására jobban kitisztulnak. Adhatunk a vízhez néhány cseppnyi esszenciális eukaliptuszolajat is. Ha nincs időnk arra, hogy magunk készítsük el ezt a tisztító hatású gőzfürdőt, akkor használhatunk elektromos gőzölőt is, amely a vízcseppeket olyan miniatűr részecskékre választja szét, amelyek a pórusokon keresztül egészen mélyre tudnak hatolni a bőrben, és így mélytisztító hatást képesek kifejteni. A gőzöléses tisztítás után végezzünk tizenöt perces drénező arcmasszázst.

Ezután vigyünk fel az arcra egy méregtelenítő hatású krémet, amely minden betokosodott szennyeződésmaradványt el tud távolítani a bőrből. A legjobbak erre a célra a nyírfa, illetve boróka esszenciális olaját tartalmazó krémek vagy szérumok, amelyek stimulálják a nyirokáramlást is. Az esszenciális olajakból három-három cseppnyi mennyiséget tehetünk a napfonatra, illetve a talpra is.

• Ha vendégünk bőre a sok stressztől nagyon megviseltnek tűnik, használjunk pycnogenol tartalmú krémet. A pycnogenol, a francia tengerparti fenyő (Pinus maritima) kérgének vizes kivonata rendkívül jó antioxidáns, amely nagyon hasznos hatóanyagnak bizonyult a fáradt, kimerült bőr ápolásában.

• A duzzadt, ödémás, karikás szemekre a fehér csillagfürt kivonatában található proteinek, a búzavirágvíz, a borágó és a rozmaring a leggyorsabban és leglátványosabban ható „csodaszerek”.

• Az arc természetes fényét, ragyogását legkönnyebben egy kozmetikai peeling segítségével adhatjuk vissza. A hámlasztás célja, hogy a bőrről eltávolítsuk a levegőben található városi gázokból a bőrbe ivódott nitrogénoxidot, szénmonoxidot és más káros, szennyező anyagokat. A hámlasztással eltávolítjuk az elhalt hámsejteket és velük együtt a szaruréteg felszínén megtelepedett mikroszkopikus méretű szennyeződéseket, valamint fokozott sejtmegújulásra ösztönözzük a bőrt. A hámlasztás után vigyünk fel a bőrre egy olíva vagy csillagfürt alapú, illetve glikolsav tartalmú antioxidáns szérumot, amely a sejtmegújulást támogatja. A hámlasztással egybekötött mélytisztítás után legalább két hétig óvni kell a bőrt a napsugarak hatásától.

Fényvédő tartalmú krém használata ilyenkor kötelező, és otthoni ápolásként gondoskodni kell a bőr folyamatos hidratálásáról is. Az arc mélytisztítására és méregtelenítésére kiváló megoldást jelent az oxigénkezelés is. A kezelés során a bőr felszínére juttatott hatóanyagok a magasnyomású, tiszta oxigén révén a bőr mélyebb rétegeibe penetrálnak. A speciális készülék segítségével a bőrbe jutó oxigén hatására fokozódik a kollagéntermelés, a bőr sejtjei pedig értékes tápanyagokhoz jutnak hozzá. A kezelés eredménye már az első alkalom után is nagyon látványos: a bőr felfrissül, sugárzóvá válik, a vonások finomodnak, és az arc kontúrja szépen kitelik.

A test méregtelenítése

A test méregtelenítésében is óriási szerepe van a gőznek. A hammam vagy a szauna meleg levegőjének hatására felgyorsul a vérkeringés. Az erekben cirkuláló vér 70%-a útja során eljut a bőrfelszín közelébe, és a benne található toxikus anyagok a fokozott verejtékezésnek köszönhetően jó eséllyel kiürülhetnek a szervezetből. A hammam és a szauna közötti alapvető különbséget az jelenti, hogy a hammam rituálé keretén belül megszabadulunk az elhalt hámsejtektől, kívülről is megtisztul a test, míg a szauna inkább a belső méregtelenítési folyamatot támogatja, belülről oxigenizálja a szervezetet.

A szauna száraz meleg levegőjét nem mindenki viseli jól. Szaunázás előtt mindenképpen ajánlott sok folyadékot fogyasztani, és a kezdők, illetve a meleget nehezebben viselők jó, ha tapasztalt szaunamester jelenlétében szaunáznak. A hammam rituálé elmaradhatatlan részét képezi a teljes test átdörzsölése, ami lényegében egy alapos bőrradírozást jelent. A bőr legkülső, elszarusodott, elhalt hámsejtekből álló rétegének eltávolítása nagyon egészséges: egyfelől azért, mert az izzadással eltávozott méreganyagok a faggyúval és a szarusejtekkel elkeveredve így nem tudják eltömíteni a pórusokat, másfelől meg azért, mert a bőr erős dörzsölése stimulálja a vér- és nyirokkeringést, így megkönnyíti a további toxikus anyagok kiválasztását is. A bőrradírozás legmegfelelőbb módjának kiválasztásához mindig vizsgáljuk meg a vendég bőrének állapotát. Sok esetben nem érdemes az abrazív hatású, cukros-sós hámlasztást választani, mert az esetleg irritálhatja az érzékenyebb bőrt.

Egy lágyabb, kellemesebb élményt nyújtó mézes masszázzsal, ha a mézet jó mélyen bemasszírozzuk a bőrbe, ugyanazt a tisztítóhatást érhetjük el, az irritáció kockázata nélkül. Ha a szalonunkban van hidromasszázs kád, készítsünk vendégünknek relaxáló, hidratáló, drénező hatású esszenciális olajokkal dúsított fürdőt, vagy akár szamártejes fürdőt is… Az algás teljestest pakolások kiváló remineralizáló hatást fejtenek ki. Nagyon jó mélyhidratáló hatást érhetünk el mézgyantás, levendulás pakolásokkal. A pakolás felhelyezése előtt mindig végezzünk néhány drénező masszázsmozdulatot a főbb nyirokcsomók és a napfonat tájékán, ezzel fokozhatjuk a nyirokáramlás aktivitását, és támogathatjuk a méregtelenítő folyamatokat. A testre felvitt anyagot mély, relaxáló hatású, simító mozdulatokkal oszlassuk el a bőrön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük