A hajhullás okai és jellemzői

A hajhullás okai és jellemzői

A hajhullás a bőrfüggelékek egyik leggyakoribb problémája, amely nagyon sok embernek okoz gondot. A férfiak 52%-a, a nők 76%-a érintett ebben a kérdésben, amellyel kapcsolatban általában nagyon felszínesek és hiányosak az ismereteink. Ha a jelenség hátterében álló okokat szeretnénk alaposan megérteni, kiváló segítséget nyújthat ehhez a Laboratoire Vichy alábbi cikke.

 

A HAJHULLÁS AZ ÉLETMINŐSÉGET RONTÓ JELENSÉG

A Cardiffi Egyetem Bőrgyógyászati Intézetének tanszékvezető tanára, Prof. Andrew Finlay 2000-ben egy azóta híressé vált tanulmányt publikált arról, hogyan befolyásolja az önértékelést és az énképet a haj hullása, és a folyamat előrehaladásával párhuzamosan hogyan változik meg az érintett páciens személyiségének néhány aspektusa. A haj elvesztésétől való félelem, és maga a hajhullás is sok embernek okoz zavarokat pszichikai és szociális értelemben egyaránt.
Csak néhány jellemző megszólalás a tanulmányból:

„Láttam, hogy lesz hónapról hónapra egyre kevesebb az apám haja, és tudtam, hogy egy nap velem is ugyanez történik majd.”
„Amióta megritkult a hajam, öregebbnek látszom. Azóta már nem mernek tegezni a gyerekek az utcán.”
„Ha kihullik a hajad, elmúlik a fiatalságod.”
„Az én családomban a haj húsz évre van kalibrálva, aztán egyszerűen kihullik, és vége.”
„Nagyon szeretném, ha újra szép hajam lehetne, amilyen húszéves koromban volt.”
„Nagyon szégyellem a kopaszságomat.”

A HAJHULLÁS NEHEZEN VISSZAFORDÍTHATÓ FOLYAMAT

A hajhullás során a következő folyamatok játszódnak le a fejbőrben:
1.) A hajhagymát körülvevő és tápláló kollagénburok megkeményedik. Ennek következtében a hajszál gyökere nem tud megfelelően beleágyazódni az irhába. Ha a kollagénburok megkeményedik, a hajhagyma nem jut elegendő tápanyaghoz. Ennek következtében a hajszál elvékonyodik, és a hajnövekedés lassan teljesen leáll.
2.) A tápanyaghiányban szenvedő hajhagyma elvékonyodott, meggyengült hajat termel. A hajszál egy rugalmas kollagénburokban növekszik. A kollagén egy rostos szerkezetű fehérje, amely minden sejtes szerveződésű élőlényben előfodul. Szerepe elsőrendűen fontos a támasztószövetek szerkezeti felépítésében.
Ha a kollagén a normálistól eltérő mennyiségben termelődik és/vagy megkeményedik, az problémát okozhat a szövetek tápanyagellátásában. Amikor a hajhagymát körülvevő kollagénburok megkeményedik, a hajszál csak lazábban tud kapcsolódni az irhához, s ez végül a haj kihullásához vezet. Azok a készítmények, amelyek meggátolják a kollagén megkeményedését, az esetek egy részében eredményesen veszik fel a harcot a hajhullással szemben. Ha a kollagénburok szorítása csökken, a hajszál gyökere erősebben tud kapaszkodni a fejbőrbe, és a hajhullás veszélye is kisebb lesz.

IN VITRO KÍSÉRLETEK A HAJ NÖVESZTÉSÉRE

A hajhagyma egy rendkívüli teljesítményekre képes termelőüzem
A látható hajszál tulajdonképpen csak a haj biológiailag élettelen része. A hajszál megjelenése, színe, vastagsága és általános állapota alapján azonban következtetni lehet a biológiailag élő, produktív rész állapotára és működésére is. Ahhoz, hogy pontos információink lehessenek a haj egészségével kapcsolatban, egészen a hajhagymáig kell hatolnunk a fejbőrben, mert a hajszál sejtjeinek termelése itt történik. A hajszálat alkotó keratin- és melaninsejtek gyors szintézise itt megy végbe, és ennek köszönhető a hajszál állandó, folyamatos növekedése, amit a haj hosszának változásával magunk is nyomon követhetünk.

Egy rendkívül érdekes eredményekkel járó in vitro kísérlet
A kutatók a hajhullás okait vizsgálva hosszú ideje tanulmányozták a haj állandó növekedésének mechanizmusát. Nemrégiben a L’Oréal Recherche egy egészen különleges kísérletet hajtott végre ezen a területen: in vitro körülmények között modellálták a hajnövekedést. Biopszia segítségével egy kis szövetdarabot kiemeltek a hajas fejbőrből, a sértetlen hajhagymát a hozzá tartozó részekkel együtt tökéletesen izolálták, és előre meghatározott laboratóriumi körülmények közé helyezték. A megfigyelések során a kutatók azt tapasztalták, hogy:
• a fejbőrből kiemelt follikuláris egység részei között a szerves kapcsolat továbbra is fennállt, és a rendszer zavartalanul folytatta tovább megszokott tevékenységét,
• a kiemelt follikuláris egységben a folyamatos sejtosztódásnak köszönhetően naponta 0,3 mm-nyi hajnövekedés volt tapasztalható, ami 20 naponta 6 mm-t jelent; ez megközelíti az élő fejbőrben tapasztalható hajnövekedés átlagos mértékét,

• az in vitro kísérlet alá vont részek molekuláris szerkezetüket, változatlan formájukat megőrizték, és összetételük is azonos maradt az in vivo körülmények között élő azonos szövetekével,
• a természetes környezetéből kiemelt hajhagyma in vitro körülmények között ugyanazokra a faktorokra mutatott reaktivitást, mint a fejbőrben, természetes közegében élő hajhagyma és hozzá tartozó részei.
Az in vitro körülmények között mért hajnövekedés, amelynek mértéke szinte azonos volt az in vivo hajnövekedéssel, nagyban hozzájárult a hajhagyma és a hozzá tartozó részek felépítésének és működésének pontosabb megismeréséhez. A kísérlet számos tapasztalathoz vezette el a kutatókat, és rámutatott bizonyos hajproblémák kezelésének újabb lehetőségeire is.

A HAJNÖVEKEDÉS CIKLUSAI ÉS A HAJHULLÁS EZZEL ÖSSZEFÜGGŐ JELLEMZŐI

A haj növekedése három fázisban megy végbe
1. Az anagén, növekedési fázisban a hajhagymában intenzív sejtosztódás zajlik. A haj életének ez a leghosszabb szakasza, átlagosan nagyjából 4 évig tart.
2. A katagén, átmeneti fázisban a hajhagymában a sejtszintézis leáll. A hajtüsző alsó része visszahúzódik, és a hajszál közvetlen kapcsolata a mátrixsejtekkel megszűnik. Ez az időszak nagyjából 2–4 hétig tart.
3. A telogén, nyugalmi fázisban a hajszál – a hajhagymától továbbra is teljesen függetlenül – még további 2–4 hónapig kollagénburkában marad, majd egyszerűen kihullik, és ezzel párhuzamosan új anagén fázis veszi kezdetét.
Egy átlagos élettartamú, hajhullás által nem érintett embernél ez a háromfázisú ciklus teljes élete során körülbelül huszonötször ismétlődik meg. Egy adott pillanatban az egészséges hajzatot alkotó hajszálak nagyjából 90%-a anagén, 10%-a telogén fázisban van. Hajhullásról akkor beszélünk, ha a telogén fázisban lévő hajszálak aránya az összes hajmennyiséghez képest eléri vagy meghaladja a 20%-ot.

A hajhullás leggyakoribb okainak három csoportja

Genetikai eredetű okok
Különösen a férfiak, de a nők is örökölhetnek genetikai hajlamot a hajhullásra. Ez a magyarázata annak, hogy egyes családokban a hajhullás problémája halmozottan jelentkezik.

A biológiai nemmel összefüggő okok
A férfiaknál: ez a folyamat az androgén nemi hormonok hatása alatt áll. A tesztoszteron az 5 alfa-reduktáz nevű enzim hatására lassan sorvasztja a hajhagymát.
Az androgén nemi hormon dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul át, s hosszú évtizedek alatt felgyorsítja, és ezzel megrövidíti a hajszálak életciklusát. A felgyorsult ciklusok során a hajhagymák kimerülnek, egyre vékonyabb szálú hajat produkálnak, megindul a kopaszodás, és lassan láthatóvá válik a hajas fejbőr. Ez a férfiak ún. androgén alopeciája, az androgén hormonok hatására genetikusan bekövetkező hajvesztés.
A nőknél: a női nemi hormonok védettséget biztosítanak a hajhagymák számára a női szervezetben amúgy is csak kisebb mennyiségben jelen lévő androgén hormonok sorvasztó hatásával szemben. Az ösztrogén védőhatásának megnyilvánulásaként jelentkezik a szülés után két-három hónappal az ún. effluvium post-partum, a nők terhességet követő átmeneti intenzív hajhullása. A jelenségtől sokan megijednek, látván a nagymértékű hajvesztést, pedig a hátterében egy teljesen természetes és egyszerű ok áll: a babavárás időszaka alatt a női szervezetben az ösztrogénszint igen magas, s ez blokkolja a telogén fázisban lévő hajszálak kihullását. A szülés utáni hónapokban a normális szintre visszaeső ösztrogénszint miatt megszűnik a hajszálak rendkívüli védettsége, és az a hajmennyiség hullik ki egy rövid időintervallumon belül, ami a terhesség hónapjai alatt a blokkolt természetes hajvesztés miatt nem tudott távozni. A nők hormonális hatásra történő hajvesztése többnyire csak a menopauza után alakul ki, amikor a drasztikus mértékben lecsökkenő ösztrogénszint miatt diffúz alopecia jelentkezhet. Hormonzavar, erős sressz vagy pszichológiai sokk hatására természetesen a menopauza előtt is jelentkezhet időszakos vagy állandó hajvesztés, de ez viszonylag ritkán fordul elő.

A fejbőr egyes területeinek kiemelt hajlama a hajhullásra
A fejbőr egyes területein a hajvesztés könnyebben bekövetkezik. A férfiaknál a fejbőr kopaszodásra hajlamos zónája például a tarkótájék, a homlok fölötti terület és a fejtető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük