A bőr vízháztartása

A bőr vízháztartása

A Laboratoires Bioderma cég alábbi cikkéből megérthetjük, milyen önszabályozó folyamatok révén képes fenntartani kiegyensúlyozott működését a bőr, ez a teljes testfelületünket borító, legnagyobb szervünk.

A külső környezet és a szervezet határán elhelyezkedő kültakaró létfontosságú védőbarrierként óvja a testet. Súlyos sérülése – például egy harmadfokú égés következtében bekövetkező károsodása – akár végzetes is lehet a szervezet számára. Tudnunk kell azonban, hogy a bőr nem csupán védő feladatot lát el, hanem sok egyéb funkcióért is felelős, komplex rendszer, amely összehangolt működéseinek zavartalanságát rendkívül intelligens önszabályozó képessége révén biztosítja.

A BŐR INTELLIGENS RENDSZER

A bőr a szervezet életfunkcióinak fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen feladatokat lát el: védelmet biztosít a külső környezeti hatásokkal szemben, bonyolult információs rendszerként funkcionál, szabályoz, összehangol, és az egész szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat, illetve energiát termel.

A bőr mint védelmi rendszer

A bőr első számú feladata a szervezet védelme a külső környezeti agressziókkal szemben.
• A testet borító vékony, finom kültakaró számos fi zikai hatással szemben tud hatékony védelmet nyújtani. Az állandó megújulásra képes, többrétegű hám legkülső szintjét a szaruréteg alkotja, amely elszarusodott, elhalt hámsejtekből áll. A szaruréteg jelenti azt a legkülső határvonalat, amely elsőként kerül kapcsolatba a külső környezettel, és védi ki annak káros hatásait.
• A bőr saját fényvédelmi rendszerrel is bír. Az UV-hatásra bekövetkező barnulás lényegében annak az (ön)védelmi mechanizmusnak a látható megnyilvánulása, amely a bőrben a benne található természetes fényszűrő, a melanin révén megy végbe. A melanin óvja a bőrsejtek sejtmagját a genetikai állományt is érintő, nagyobb fénykárosodástól. A melanin azonban nem tud teljes körű védelmet nyújtani az UV-sugárzással szemben, ezért fontos a bőrtípusnak megfelelő fényvédőszerek használata.

A bőr mint bonyolult információs rendszer

Legkülső szervünk alapvető feladatai közé tartozik az is, hogy tájékoztassa a szervezetet a környezet állapotáról, a külvilágban jelentkező potenciális veszélyforrásokról.
• Számos idegvégződés található a bőrben, amelyek az idegek közvetítésével hő-, tapintási és fájdalomingereket továbbítanak az agyba.
• A bőr immunsejtjei az esetleges kémiai vagy biológiai veszélyforrások jelenlétéről informálják a szervezetet. A Langerhans-sejtek, vagy más néven az őrszemsejtek felismerik a veszélyt jelentő betolakodókat, és azonnal riasztják az immunrendszert, amely intézkedik a megfelelő immunválasz beindításáról.

A bőr mint hőszabályozó rendszer

A szervezet és a külvilág közötti hőcsere révén a bőr gondoskodik arról is, hogy a test hőmérséklete az optimális 37° C körüli értéken megmaradjon. Ha a testhő emelkedik, a bőrben fokozódik az izzadás, a keletkező verejték elpárolgásával pedig a szervezet hőt tud leadni a környezetnek. Ha a kinti hőmérséklet alacsony, libabőrös lesz az ember. A szőrmerevítő izmok megemelik a szőrszálakat, és tevékenységük közben energiát termelnek, amely ugyan csak minimális mértékben, de azonnal megnöveli a bőr hőmérsékletét.

A bőr mint anyag- és energiatermelő rendszer

A bőr fontos anyagok és energia termeléséről is gondoskodik.
• Napfény hatására a bőrben termelődik a D-vitamin, amely a növekedési folyamatokhoz, a megfelelő csontosodáshoz és számos más élettani folyamathoz is nélkülözhetetlen a szervezet számára.
• A bőr alatti kötőszövetben tárolt zsírokat a szervezet szükség esetén lebontja, s a lebontási folyamat során energia szabadul fel. A bőr mélyrétegeiben tárolt zsír lényegében bármikor mozgósítható energiák raktározására szolgál. Ahhoz, hogy a bőr valamennyi funkcióját megfelelően láthassa el, szüksége van arra, hogy egészsége mind fi zikai, mid funkcionális értelemben sértetlen legyen. A bőr fizikai és funkcionális épségének megőrzése szempontjából a hidratáció kiemelten fontos szerepet játszik.

ÖNSZABÁLYOZÓ HIDRATÁCIÓ

Ha a szervezet vízhiánnyal küzd, először mindig a bőrben mutatkoznak meg a dehidratáltság jelei. A szervezet ugyanis folyadékhiány esetén a létfontosságú szervek megfelelő hidratáltsági szintjének fenntartása érdekében vizet von el a bőrből. Ezért a bőr, amely nagyon érzékeny a vízhiányra, a dehidratáció elkerülése érdekében egy kiváló hidroregulációs rendszert működtet.

A bőr vízháztartása

A bőr 70%-át víz alkotja. A bőrben található vízmennyiség 75%-a az irhában található, ahol rendkívül fontos szerepe van a bőr ellenálló képességének fenntartásában. A hám hidratáltsága elsősorban a bőr épségének megőrzése szempontjából lényeges. A hámban található víz egy része kötött formában van jelen, másik része dinamikus, a keringés révén állandó mozgásban van. A bőr saját vízszabályozásával igyekszik mindig optimális szinten tartani a kötött formában jelen lévő, statikus, illetve a keringésben lévő, dinamikus víz egymáshoz viszonyított arányát. Ez az egyensúly ugyanis elengedhetetlen a bőr egészsége, fizikai és funkcionális épsége szempontjából. A bőr vízszabályozásában három tényező játszik fontos szerepet: az NMF-ek (a természetes vízmegkötő faktorok), a szaruréteg lipidjei, illetve az aquaporinok.

A vízszabályozásban szerepet játszó tényezők

Az NMF (természetes hidratáló faktor)

Az NMF (Natural Moisturizing Factors) gyűjtőnév alatt nagy vízmegkötő képességű proteineket értünk, amelyek a vizet képesek a bőrben megkötni, és ott kötött állapotban megtartani. Az ilyen típusú vegyületek közül a legismertebbek az urea, illetve a nátrium-laktát. Hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagok még például a kozmetikai készítményekben is gyakran előforduló glicerin vagy a xylitol.

A szaruréteg és lipidjei

A megfelelő minőségű szaruréteg óriási szerepet játszik a bőr megfelelő hidratációjának fenntartásában. A szaruréteget ellaposodott, elhalt hámsejtek alkotják, amelyeket a közöttük található lipidek rögzítenek egymáshoz. A szaruréteg integritása, védőképessége, áthatolhatatlansága a külvilágból érkező anyagok számára lényegében attól függ, milyen a szarusejtek közötti lipidek minősége. Ha a lipidek károsodnak, vagy nem megfelelő mennyiségben vannak jelen, a sejtek közötti kohézió nem lesz elég erős. Ilyenkor jelentősebb mértékben is megnövekedhet a bőr vízvesztése. A láthatatlan vízvesztés, azaz a bőr párolgáson keresztüli, kismértékű folyadékvesztése a normális bőrfunkció része. Ha azonban a szaruréteg nem nyújt megfelelő védelmet a bőr számára, ez a folyadékveszteség átlagon felül magas is lehet. A jól hidratált bőr alaptulajdonsága, hogy képes víztartalmának megőrzésére, ehhez pedig a szarusejtek közötti lipideknek megfelelő mennyisében és minőségben kell jelen lenniük a bőrben.

Az aquaporinok

Az aquaporinok olyan proteinek, amelyek a víz transzportjáért felelős sejtmembrán-csatornákat alkotják. E különleges tulajdonságú fehérjéket nem is olyan régen, 1991-ben fedezte fel Peter Agre professzor, aki 2003-ban kutatási eredményeinek elismeréseként kémiai Nobel-díjat is kapott. A bőrben található aquaporinokat a keratinociták termelik. A keratinsejtek membránjában található, molekuláris vízcsatorna-fehérjék a víz továbbításában játszanak pótolhatatlan szerepet. Egyetlen másodperc alatt közel hárommilliárd vízmolekula halad át egy aquaporinon. A speciális víztovábbító proteinek szerepe azért nélkülözhetetlen a bőr számára., mert a hám, mint tudjuk, nem tartalmaz vérereket. Mindazok az ásványi sók, vitaminok, nyomelemek és egyéb alkotók, amelyek a sejtek élettani funkciói szempontjából létfontosságúak, a bőr mélyebb rétegeihez a véráramon keresztül jutnak el. A hám sejtjeinek tápanyagellátása azonban – éppen a vérerek hiánya miatt – az aquaporinok közvetítése nélkül elképzelhetetlen volna.

ÖSSZEFOGLALÁS

Egészséges, ép és szép bőrről akkor beszélhetünk, ha a bőralkotók természetes egyensúlya és a bőr funkcionális összhangja sértetlen marad. Ehhez az első számú biztosítékot a bőr megfelelő hidratáltsága nyújtja. A hidratáltsághoz pedig két dologra van szükség: arra, hogy a bőr képes legyen megtartani a benne található nedvességet, illetve biztosítani tudja a víz megfelelő transzportját is a sejtek között. Mindkét tényező ugyanolyan fontos. Ha a megfelelő cirkuláció révén a víz eljut a sejtekig, de a láthatatlan vízvesztésen keresztül onnan rövid időn belül el is távozik, az semmit sem ér. Ahogyan az sem kielégítő, ha a víz statikus módon jelen van ugyan a bőrben, de a megfelelő transzport hiányában nem jut el oda, ahol az egészséges működések biztosításához szükség volna rá.
A modern hidratáló termékek lényegében két nagy csoportba sorolhatók.
• Az egyik típusba tartozó készítmények olyan, hidrofi l összetevőket tartalmaznak, amelyek nagy vízmegkötő képességük révén magukhoz kötik a vizet, és meg is tartják azt a bőrben.
• A másik típusba tarozó termékek a bennük található zsírmolekulák révén okkluzív fi lmet képeznek a bőr felszínén, és a dehidratációt a láthatatlan vízvesztés mértékének minimalizálásán keresztül akadályozzák meg. Ha bőrbe mesterségesen juttatunk be olyan hatóanyagokat, amelyek képesek a vízmolekulák megkötésére, illetve a nedvesség elpárolgásának megakadályozására, azzal rendkívül fontos, de csak részleges eredményeket érhetünk el.
A vízhiányos bőr problémájára a valódi megoldást azok a termékek vagy eljárások jelenthetik, amelyek mindamellett, hogy azonnali hidratáció-növekedést biztosító hatóanyagokat juttatnak a bőrbe, gondoskodnak arról is, hogy működésre ösztönözzék a bőr saját, természetes hidratációs mechanizmusait. A hidratáló termékek újabb generációja ebben az irányban fejlődik napjainkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük